Tyto dvě rostliny si získaly popularitu nejen v asijských zemích, kde jsou využívané už stovky let. Pro bohatý obsah bílkovin, vitaminů i minerálů a blahodárný vliv na lidský organismus jsou využívané při výrobě léků tradiční medicíny nebo jako součást každodenního jídelníčku. Kterou z nich si vybrat, zvažte sami…

Chlorella detoxikuje

Tahle řasa je o miliardu let mladší než spirulina. Kromě 45 % bílkovin, 20 % tuku, 20 % sacharidů a 5 % vlákniny, obsahuje také 10 % minerálních látek a vitaminů. Velice efektivně z těla váže škodlivé zplodiny a toxiny tím, že utěsňuje střevní stěny a zabraňuje pronikání toxinů do těla. Tělo zbavuje rtuti i těžkých kovů, má prokázané antivirové, antibakteriální i protiplísňové účinky. Je vhodná pro ty, které trápí jaterní nebo střevní potíže i pro ty, kdo se potýkají s kouřením nebo s alkoholem. Je výborná při regeneraci organismu a posiluje imunitní systém. Blahodárné účinky má také v případě degenerativních duševních a nervových poruch, pomáhá opravit poškozené nervové buňky.

Spirulina posiluje

Tahle sinice na světě existuje přibližně 3,5 miliardy let. Jejích účinků využívali už staří Aztékové, Mayové, ale také Afričané a Asiaté. Spirulina posiluje imunitní systém čtyřicetkrát více než echinacea a 20 krát více než aloe. Bílkovin má v zásobě třikrát více než hovězí maso nebo ryby a obsahuje zhruba 18 druhů aminokyselin, vitaminů i nukleových kyselin. Upravuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje zrak, vlasy i nehty. Má schopnost posílit imunitní systém a nervové soustavě poskytuje důležité živiny. Z uvedených informací vyplývá, že účinky spiruliny i chlorelly jsou efektivnější, pokud obě rostliny konzumujeme společně.

Jak obě řasy užívat

Dávka by měla být zpočátku nízká a zvyšovaná pozvolně. Důležité je v průběhu kúry pít dostatečné množství čisté vody, aby vláknina, jež je v rostlinách obsažená, nevytvářela ve střevech špunt a současně proto, aby byly lépe vyloučeny toxické látky. Určenou denní dávku bychom neměli rozhodně překračovat, aby nedošlo k nežádoucím reakcím organismu a po maximálně tříměsíčním užívání bychom si měli zařadit měsíční pauzu. Nadmíru důležitá je kvalita spiruliny i chlorelly, která se na trhu může velmi lišit a v případně kontaminovaných preparátů hrozí, že bychom si mohli spíše uškodit. Měli bychom tedy kupovat jen ty výrobky, které splňují nejpřísnější testy a jsou opatřeny certifikátem.

Foto: depositphotos/Kesu01