Také se vaše srazy s kamarádkami neobejdou bez něčeho dobrého k mlsání? Pozvěte tentokrát své nejmilejší k sobě domů a připravte jim sladkou hostinu. Kdo by si nepochutnal na dezertu s čokoládou, kakaem či karamelem? Inspirujte se smyslnými recepty se smetanovým likérem Baileys Original, který pokrmům dodá jedinečnou chuť.   

Za osobitou chutí likéru Baileys stojí tradiční receptura s kvalitními surovinami, jako pravá irská whiskey, čerstvá smetana a kakaové boby. Pro svou jemnou sladkou chuť je likér skvělý k popíjení na ledu, ale často se kombinuje i s kávou, přidává do míchaných koktejlů, nebo je vhodný pro tónování chutí v různých pokrmech. A protože podzimní sychravé dny jsou nenávratně tady, připravili jsme pro vás sladké recepty, z nichž si určitě vyberete svého favorita, který vám je zpříjemní.

Puding pro speciální příležitost

Ingredience:

  • 50 g švestek
  • 300 g sušeného ovoce
  • 150 g koktejlových třešní
  • Šťáva z 1 citronu
  • Šťáva z 1 pomeranče
  • 100 g hnědého cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 150 ml likéru Baileys Original
  • 2 vejce
  • 50 g lískových ořechů
  • 50 g mandlí
  • 1 jablko
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Půl lžičky soli
  • 175 g strouhanky
  • 125 g ztuhlého másla

Na sirup:

  1. 2 polévkové lžíce medu
  2. 2 polévkové lžíce likéru Baileys Original
  3. 1 polévková lžíce másla

Pokrájejte švestky, sušené ovoce, koktejlové třešně a smíchejte s citronovou a pomerančovou šťávou, cukrem, skořicí a přilijte likér Baileys. Směs zakryjte a nechte přes noc marinovat.

Pudinkovou mísu vymažte máslem. V jiné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí, přidejte vejce, nasekané ořechy, nastrouhané jablko a strouhanku. Do směsi přistrouhejte ztuhlé máslo a rozmixujte. Přikryjte pečícím papírem a zabezpečte gumovou páskou.

Nádobu s pudinkem položte na plech a ten vylijte vodou. Dezert pečte v předehřáté troubě na 160 °C zhruba 5 hodin, poté ho uchovejte v lednici (vydrží po dobu 6 týdnů).

V den servírování nechte puding povolit v nádobě s teplou vodou, poté opatrně překlopte na dortový talíř.

Rozehřejte med, likér Baileys a máslo v malé pánvi. Vzniklým sirupem přelijte puding a libovolně dozdobte.

Brownies pro zlepšení nálady

Ingredience:

  • 150 g másla
  • 1 hrnek cukru krupice
  • ¾ hrnku kakaa
  • 1 lžičku vanilkového aroma
  • 2/3 hrnku hladké mouky
  • ½ hrnku likéru Baileys Original
  • 3 vejce

V hrnci nechte pomalu rozehřát máslo. Přidejte cukr, kakao, pár kapek vanilkového aroma a důkladně vymíchejte do hladka.

Přidejte mouku, likér Baileys a tři vejce. Stáhněte plamen a opět vymíchejte.

Vyložte plech pečícím papírem a směs na něj přelijte.

Pečte zhruba 30 minut na 160 °C.

Po vychladnutí nakrájejte těsto na obdélníky a servírujte stylově s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Krémový cheesecake do skla

Ingredience:

  • 220 g ricotty
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • ¼ hrnku kakaa
  • 6 lžic likéru Baileys Original
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1 a ½ lžíce kakaa
  • 15 ks sušenek

V míse smíchejte ricottu, třtinový cukr, ¼ hrnku kakaa, 4 lžíce likéru Baileys, promixujte a dejte chladit.

V jiné míse vyšlehejte smetanu. Přidejte 2 lžíce likéru Baileys, cukr moučka, 1 a ½ lžíce kakaa, promixujte a také dejte chladit.

Oblíbené sušenky rozdrťte v mixéru.

Do sklenice začněte vrstvit sušenky, poté krém z ricotty, následně krém ze šlehačky a opět sušenky. Postup opakujte, dokud nebude sklenice naplněná.

Ozdobte šlehačkou a zbylými sušenkami.

Karamelové vejce s mangem

Ingredience:

  • 200 g karamelové čokolády
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • 1,2 dcl Baileys Original
  • 200 g bílé čokolády
  • jeden lusk vanilky
  • 100 g manga
  • citronová kůra z půlky citrónu

Nejprve si vytvořte mangové pyré. Mango nakrájejte na kousky, přidejte vodu a rozmixujeme v husté pyré, které vložte do formy ve tvaru vaječného žloutku a nechte zamrazit.

Bílou čokoládu vložte do hrnce spolu se 150 ml smetany, citronovou kůrou, 1 dcl Baileys a rozpusťte ve vodní lázni. Směs promíchejte a nechte vychladnout. Následně vyšlehejte se zbytkem smetany a spojte v hladkou pěnu. Tu nalijte do poloviny formy na větší vejce, přidejte mražené mangové pyré, dolijte pěnou a nechte celé zamrazit.

Karamelovou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, zamražené vajíčko nabodněte na párátko či špejli, celé ponořte do čokolády a nechte zatuhnout.

Jakmile čokoláda ztuhne, rozbijte vajíčko o talíř, přelijte Baileys a ihned servírujte.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno