K sváteční atmosféře patří vůně stromečku, vánoční melodie v nákupním centru i večírky a setkávání s rodinou. Pro mou kamarádku Katy ale pravou Vánoční náladu navoní až to, když od Mikuláše dostane pomeranče. Oranžové plody jsou původem z Asie, ale i v České kuchyni si našly své místo. Využijte jejich sladkou dužinu plnou šťávy a kůru nevyhazujte. Uděláme si z ní kandovanou dobrotu, která poslouží jako doplněk do dalších receptů, nebo k mlsání.

Kandovaná pomerančová kůra

Prababička nechávala kůru 3 dny před vařením máčet. My si ale ukážeme kratší postup, který v uspěchané době zabere asi tři čtvrtě hodinky.

Ingredience:

  • 2 bio pomeranče s chemicky neošetřenou kůrou
  • 100 g biocukru z řady Korunní cukr
  • 150 ml vody
  • hořká čokoláda, biocukr z řady Korunní cukr na obalení

Pomeranče pečlivě omyjeme a oloupeme. Výsledná váha záleží na tom, jak velké pomeranče koupíme. Kůru nakrájíme na drobné kostičky či proužky. Ideálně nenecháváme mnoho bílých částí. Do hrnce napustíme studenou vodu, přidáme kůru a přivedeme k varu. Krátce povaříme a slijeme, proces opakujeme asi třikrát. Cukr rozvaříme s vodou a do nálevu přidáme kůru. Vaříme, dokud slupky nezesklovatí a voda se téměř neodpaří. Slijeme přes cedník a rozprostřeme na pečicí papír a necháme oschnout. Poté můžeme máčet v čokoládě nebo obalit v cukru. Uchováváme v suchu, temnu a bez přístupu vzduchu.

Marokánky s čokoládovou polevou

Ingredience:

  • 400 g Korunního cukru krupice
  • 400 g loupaných mandlí
  • 400 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g másla
  • 200 ml mléka
  • trochu vanilky
  • Čokoládová poleva:
  • čokoláda na vaření
  • 2 lžíce ztuženého tuku
  • 1 lžíce mléka

Pomerančovou kůru a mandle nakrájíme na tenké nudličky. Mléko, cukr, máslo a mouku smícháme, dáme na plotýnku a povaříme asi minutu. Přidáme pokrájené mandle a kůru a odstavíme z ohně. Na plechu, vyloženém papírem na pečení, děláme lžičkou malé hromádky. Na pomoc si vezmeme kulaté vykrajovátko na cukroví a nůž. Ostřím rozprostřeme těsto do krajů tak, aby nám vznikla pravidelné placičky. Dáme péci do středně vyhřáté trouby. Ještě teplé sundáme a klademe na vál. Mezi tím si rozpustíme čokoládu ve vodní lázni s tukem a mlékem. Nesmí se vařit! Vychladlá kolečka potřeme na jedné straně čokoládovou polevou a můžeme také pokapat ze shora.

Biskupský chlebíček s kandovaným ovocem

Ingredience:

  • 120 g Korunního cukru moučka
  • 120 g polohrubé mouky
  • 100 g rozinek
  • 50 g loupaných, nasekaných mandlí nebo oříšků
  • 50 g kandované kůry a dalšího ovoce
  • 50 g čokoládové polevy
  • 4 vejce
  • 3 lžíce rozpuštěného másla nebo oleje
  • 1 balíček vanilkového pudinkového prášku

Celá vejce ušleháme s cukrem do pěny. Do ní lehce vmícháme směs mouky, pudinkového prášku, nasekaných mandlí nebo oříšků, omytých rozinek, kandovanou pomerančovou kůru či další ovoce. Nakonec lehce vmícháme rozpuštěné chladné máslo nebo olej. Hotové těsto dáme do vymazané a vysypané chlebíčkové formy. Zvolna pečeme asi tři čtvrtě hodiny. Upečený vyklopíme z formy a necháme vystydnout. Vychladlý polijeme čokoládovou polevou.

Více informací na www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr

Zdroj: Shutterstock/Moravskoslezské cukrovary, a. s.