Jaro už je v plném proudu a spíš než vzpomínky na zimu je ve hře výhled na letní dovolenou. A třeba i pobyt na pláži. Po sezoně plesů a nezdravých jídel přichází čas na změnu. Je načase se pročistit, odlehčit jídelníček a vrátit se do kondice. Pomůžou třeba saláty

Jaro nám nabízí zdravé čerstvé byliny, inspirujte se následujícími recepty a prospějete svému zdraví, navíc si pochutnáte. Cílem není hladovět, ale poskytnout tělu mohutnou dávku vitaminů, minerálních látek, vlákniny.

Sedmikráskový salát ze sóji s grilovanými rajčaty, rukolou a fetou

1 ks Sója Znojmia
100 g sýru feta
2 lžíce olivového oleje
10 ks sedmikrásek
80 g rukoly
250 g cherry rajčat
                                                             1 lžíce octu balsamico, sůl a pepř dle chuti

Rajčátka opereme, překrojíme na polovinu a dáme do mísy. Přidáme olivový olej, balzamikový ocet, osolíme, opepříme a promícháme. Vyklopíme na plech a dáme na 15 až 20 minut péct do trouby předehřáté na 180 °C.

Sóju slijeme a přesuneme do salátové mísy. Smícháme s opranou rukolou a grilovanými rajčátky. Nakonec ozdodíme nadrobeným sýrem feta, sedmikráskami a podáváme s čerstvým pečivem.

Salát z červené řepy s křenem

3 bulvy červená řepy
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce křeníku Hamé
1 hrst vlašských ořechů
1 lžíce citronové šťávy

Uvařenou řepu a jablko nakrájíme na menší kousky, ořechy nasekáme V misce prošlehejte olej, citronovou šťávu a křeník od Hamé. V salátové míse smícháme všechny suroviny s dresinkem a podáváme s čerstvým pečivem.

Detox salát

Ve větší míse promícháme červené zelí, nadrobno nakrájené stvoly celeru, nakrájenou hrušku, na proužky nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor a nasekanou petrželku.
Přidáme seznam, slunečnicová semínka a promícháme.

V menší misce smícháme citronovou šťávu, 2 lžičky Znojmia Krenexu, med a olivový olej. Pořádně promícháme a dresink vmícháme do salátu.

3 hrnky nadrobno nakrájeného červeného zelí, půlka červené cibule
2 hrsti nasekané petrželky, hrst slunečnicových semínek
2 lžíce rozinek
2 lžičky krenexu Znojmia
1 lžíce olivového oleje
1 hruška
kousek čerstvého zázvoru
2 stvoly celeru
1 lžíce sezamu
šťáva z citronu
2 lžičky medu

 

Foto: receptyschuti.cz