Ve světové kuchyni má rýže výrazné místo. Mimo rodnou Asii se dostala do celého světa a už ani Češi si bez ní nedokáží svou gastronomii představit. Rýže je vnímána především jako příloha. Je ale natolik výjimečná surovina, že z ní lze připravit i dokonalá samostatná jídla.

Zapečené zelené papriky s kukuřičným rizotem

 Suroviny

  • 6 zelených paprik
  • 100 ml bílého vína
  • 2 jarní cibulky
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje Vasco da Gama
  • stroužek česneku
  • 2 hrnky rýže arborio
  • 150 g čedaru
  • 100 g fety
  • lahůdková kukuřice Znojmia
  • pepř a sůl dle chuti

Postup

Vývar zahřejeme na plotýnce. Neměl by vařit, jen být teplý. Na vedlejší plotýnce rozehřejeme olivový olej a zvolna na něm opečeme cibulku nakrájenou na kostičky. Opékáme zhruba 8 až 10 minut a pak přidáme nasekaný česnek. Ten už opečeme jen krátce, stačí minutu, dvě.

Přisypeme propláchnutou rýži arborio a za stálého míchání krátce orestujeme. Podlijeme bílým vínem. Necháme tekutinu téměř vyvařit a při tom špachtlí pečlivě hmotu oddělujeme ode dna. Troubu předehřejeme na 200 °C a připravíme papriky na pečení.

Zalijeme dvěma naběračkami teplého vývaru a necháme zvolna vařit na mírném plameni, až tekutina téměř zmizí. Potom podlijeme další naběračkou. Nezapomínáme často míchat. Vždycky, než přidáme další vývar, by měla být předchozí dávka téměř úplně vsáknutá do rýže.

Zhruba po 20 až 30 minutách vaření bychom měli spotřebovat skoro všechen vývar a rýže by měla být téměř uvařená al dente. S posledním podlitím přidáme scezenou kukuřici a zamícháme nastrouhaný světlý čedar. Podle chuti přidáme sůl a pepř, nejlépe čerstvě mletý. Hotové rizoto odstavíme z plotny.

Každou papriku omyjeme, odkrojíme vršek a zbavíme semínek. Naplníme hotovým rizotem a vložíme do pekáče nebo zapékací misky zlehka potřené olejem. Posypeme nadrobenou fetou a dáme na 15 minut zapéct.

Šafránové rizoto s hráškem

Suroviny

  • 200 g dlouhozrnné rýže Vitana
  • 350 ml voda
  • 1 cibule
  • lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička sušeného oregana
  • lžíce másla
  • kostka Natur Zeleninový bujón Vitana
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g Mladého hrášku Znojmia
  • 0.012 g šafránu
  • lžička sušené bazalky
  • 10 Sušených rajčat

Postup

Hrášek rozmrazíme. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji. Přidáme rýži a restujeme další 1-2 minuty. Zalijeme vodou s rozpuštěným bujónem a vaříme doměkka (cca 15 minut).

Sušená rajčata nadrobno nakrájíme, vmícháme do rýže, přidáme šafrán, oregano, bazalku, kurkumu a máslo. Přidáme hrášek, dochutíme solí a pepřem a podáváme.

Zapečené lilky plněné masovou směsí

Postup

  • 2 lilky
  • hrnek vařené rýže
  • 2 lžíce bylinek
  • lžíce oleje
  • 2 Májky se zeleným pepřem
  • 5 cherry rajčátek
  • 100 g tvrdého sýra

Lilky omyjeme a osušíme, překrojíme podélně na polovinu a část dužiny vydlabeme, aby z lilků vznikly mističky.

Rajčátka rozpůlíme a vyjmeme semínka. Nakrájíme je na drobné kousky a dáme do mísy. Přidáme paštiku, rýži, nasekané bylinky (dobromysl, petrželka, saturejka, tymián a podobně) a promícháme. Můžeme přidat také část vydlabané dužiny pokrájené nadrobno.

Směs rozdělíme do lilků, posypeme nastrouhaným sýrem a vložíme do pekáčku vymazaného olivovým olejem. Na 30 minut dáme zapékat do trouby předehřáté na 180 °C.

Podáváme ihned teplé s pečivem nebo zeleninovým salátem.