Známe jí z dob našeho dětství – babičky v ní pekly výborné šťavnaté pokrmy. Máme pro vás skvělý tip, jak si ulehčit práci, ušetřit peníze a pochutnávat si na specialitách, které potěší každého gurmána. Nevěříte? Je to jednoduché. Pořiďte si remosku.

Remoska je, podle mínění špičkových kuchařů a odborníků, jeden z mála příspěvků Čechů do světové gastronomie. Malá, samostatná a uzavřená trouba nahradí mnoho dražších kuchyňských spotřebičů. Od doby, kdy byla remoska uvedena na trh, uplynulo skoro půl století. V obchodech se objevila řada moderních kuchyňských elektrospotřebičů, remosku však z trhu nevytlačily. Lidé si novoty vyzkoušeli a mnozí se vrátili k osvědčené remosce.

Proč je remoska stále v oblibě?

Připravená jídla pečená v remosce zůstávají šťavnatá a vláčná, jelikož se nevysoušejí dlouhým pečením v troubě. S povrchovou úpravou teflon se pokrmy ani nepřipalují, není třeba použít tuk. Připravená jídla tedy odpovídají zásadám zdravé výživy i dietě.

Připravíte v ní všechny druhy masa, ryby, zeleninu, pizzu, koláče, buchty, bábovky, moučníky… Umí prostě všechno!

Recepty z remosky:

Jogurtový koláč

  • 1 a 1/2 kelímku polohrubé mouky
  • 1 kelímek moučkového cukru
  • 1 kelímek jogurtu
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Vše promícháme a nalijeme do vymazané a moukou vysypané remosky. Poklademe čerstvým nebo okapaným kompotovaným ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme podle výšky těsta asi 30 minut.

Králík s brambory
Remosku vymastíme máslem a dáme do ní naporcovaného králíka. Maso potřeme česnekem se solí a hořčicí. Na to dáme velkou vrstvu syrových brambor nakrájených na tenké plátky. Brambory osolíme a zase dáme utřený česnek. Vše zalijeme 1/4 l šlehačky. Pečeme brambory dozlatova a maso do měkka. Jako přílohu můžeme zvolit zeleninový salát.

Foto: ČTK/Ožana Jaroslav