Začalo krásné roční období, zařaďme proto do svého jídelníčku zdravé polévky, které tělu dodají živiny… třeba polévku z kopřiv.

U nás se setkáte v zásadě se dvěma druhy kopřiv: kopřivou dvoudomou a kopřivou žahavkou. V kuchyni se dají použít obě stejně, zároveň mají shodné léčivé účinky. Nažky (semena) kopřiv se mohou konzumovat syrové. Z kořenů kopřivy se připravuje čaj.

Léčivá kopřiva

Kopřiva žahavka má řadu léčivých účinků, je určena k vnitřnímu i vnějšímu použití. Má také blahodárné účinky na špatně hojící se rány, ekzémy a na akné. Nálev z kopřivy se využívá k podpoře růstu vlasů a čaj z jejích usušených listů má močopudné a projímavé účinky. Kopřiva je i součástí kuchyně, kde se využívá k přípravě salátů, polévek či nádivek. Kopřiva dvoudomá je sbírána jako léčivá rostlina. Sbírá se list, používá se čerstvý nebo sušený. Použití kopřivy v léčitelství je velmi rozmanité: Chlorofyl působí povzbudivě na metabolismus a zároveň působí proti chudokrevnosti, dále působí jako antirevmatikum, protizánětlivě, dezodoračně a urychluje hojení ran. Čerstvě nasekané listy kopřivy se přidávají do potravy mladé drůbeži a je doporučována ke konzumaci lidem. Je vhodná k výrobě špenátu, k okořenění jarní polévky. Pokud se rozhodnete pro sběr kopřiv, vybírejte pečlivě, nejlepší jsou mladé výhonky, světlé listy. Nejvíce účinků má na jaře. Doporučuje se sběr do konce května, kdy začíná kvést.

Kopřivová polévka

Ingredience:

  • hrst mladých kopřivových lístků
  • libeček
  • 50 g másla
  • 2-3 cibule šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • 100 ml smetany
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Na rozpuštěném másle necháme zpěnit oloupanou a drobně nasekanou šalotku a plátky česneku.

Přidáme opláchnuté bylinky, krátce orestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem.

Osolíme a vaříme 20 minut pod poklicí.

Rozmixujeme a hotovou polévku zjemníme smetanou, ve které jsme rozmíchali lžičku kukuřičného škrobu.

Autor: Darina Zumrová

Foto: pixabay.com/klimkin  ,profimedia

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.