Nastává vedro, tedy doba salátová. Mezi oblíbené saláty českých restaurací patří určitě „šopák“… Nás ale více baví originální řecký salát, který se perfektně hodí třeba jako rychlá večeře. Vyzkoušejte ho!

Ingredience:

  • 4 vetší rajčata – pořádně vyzrálá a voňavá
  • červená nebo jarní cibulka
  • 1 salátová okurka (lepší oloupaná)
  • 1 paprika
  • 2 polévkové lžíce černých oliv (masité a měkké)
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 150 g feta sýru
  • 1 lžička oregana
  • špetka soli
  • červený vinný ocet

Rajčata, okurku i papriku nakrájejte na vetší kousky, cibuli na proužky a olivy napůl. Pokud vám to není proti srsti, připravenou zeleninu v míse rukama trochu promáčkněte, krásně pustí šťávu. Pak zlehka zakápněte kvalitním olivovým olejem. Přidejte fetu a posypte oreganem, dobře promíchejte, dosolte a ještě jednou promíchejte. Hotový salát můžete nechat chvilku odstát, ale ne v lednici.

Tip: V troubě, toustovači či nasucho na pánvičce rozpečte veku nebo oblíbené pečivo. Mezitím nechte povolit kousek másla a přidejte do něj rozmačkaný česnek, sůl a případně ještě nasekanou bazalku nebo jiné čerstvé bylinky podle vaší chutí. Bylinkovým máslem pomažte rozpečené pečivo a hurá na večeři.

Foto: profimedia

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.