Není tuk jako tuk. Spolu s bílkovinami a sacharidy patří tuky k základním živinám a v jídelníčku by rozhodně neměly chybět. Je však důležité vybrat si jaké druhy tuků konzumovat, a tím prospět svému zdraví.

Tuky jsou společně s bílkovinami a sacharidy základní stavební jednotkou buněk v lidském těle. Jsou nedílnou součástí mnoha biochemických procesů, které v našem těle probíhají. Patří mezi ně například složité syntézy enzymů a hormonů. Dále pro nás představují zásobárnu energie, podílejí se na termoregulaci a fungují i jako výstelka vnitřních orgánů. Pro zdravý a dlouhý život jsou potřebné stejně jako ostatní základní živiny.

I zde však platí pravidlo, že všeho moc škodí, takže i příjem tuků ve stravě je dobré mít pod kontrolou.

Nízkotučná strava je z dlouhodobého hlediska problematická

Chcete žít zdravě, mít štíhlou linii, cítit se po fyzické stránce dobře a být plní energie? Myslete na to, že vyvážená strava rozhodně nespočívá ve vyloučení či omezování tuku jako takového.

Existuje teorie, že epidemii cukrovky, obezity, nemocí srdce a dalších život ohrožujících civilizačních chorob, způsobila v posledních letech hojně propagovaná nízkotučná strava, která jde navíc často ruku v ruce s nadbytkem sacharidů a rafinovaných cukrů.

Co zařadit do našeho jídelníčku

První a nejdůležitější je proto zařadit do jídelníčku více zdravých tuků v kvalitním mase, másle, sádle a vejcích. Velice důležité jsou pro nás také ořechy, kakao a nerafinované rostlinné oleje; například řepkový, lněný, olivový nebo kokosový.

Zdravé tuky působí na tělo příznivě: chrání před nemocemi srdce, mozkovou mrtvicí a cukrovkou, snižují riziko demence, zpomalují stárnutí, mají protizánětlivé účinky a patří do první linie v boji proti rakovině. Dále nezpůsobují ukládání tuku v těle, ale naopak podporují hubnutí.

Ke škodlivým tukům patří umělé transmastné kyseliny. Jde o částečně ztužené tuky ve smažených jídlech, chipsech, sušenkách a dalších sladkostech. Tyto tuky vznikají průmyslovou úpravou či zahříváním za vysokých teplot a tělu neprospívají.

Foto: shutterstock.com