Věděli jste, že ovoce lze přidat i do rizota? Samozřejmě do sladkého! Vyzkoušejte exkluzivní recepty šéfkuchaře restaurace Grand Cru, Jana Punčocháře, který připravil sladce ovocné menu s likérem Baileys. Připravte si čokoládové rizoto s ananasem a na závěr se osvěžte mraženým dezertem parfait s Baileys Original. Přejeme dobrou chuť!

Rizoto s Baileys, čokoládou a ananasem

Ingredience:

  • 300 g carnaroli rýže
  • 0,5 l mléka
  • 70 g hořké kvalitní čokolády
  • 60 g másla
  • 2 dcl čokoládové Baileys
  • 80 g třtinového cukru
  • 200 g ananasu
  • 50 g čerstvé máty
  • 1 ks citronové trávy
  • malé espreso
  • 4 kopečky kvalitní zmrzliny

Rýži nasucho orestujte a míchejte rukou, dokud ji udržíte v hrnci.

Zakápněte vodou, aby se rýže nepřipálila, zalijte polovinou mléka, čokoládovým Baileys a dále vždy při zhoustnutí přilévejte mléko.

Přidejte třtinový cukr, celou citronovou trávu (kterou lehce rozdrťte tupou stranou nože) a za stálého míchání rýži uvařte. Těsně před koncem vlijte malé espreso.

Následně stáhněte z plotny a vmíchejte máslo na zjemnění. Přidejte nakrájený ananas i nasekanou mátu a na talíř přidejte kopeček zmrzliny.

Závěrem zakápněte čokoládovým Baileys a zlehka posypte nastrouhanou čokoládou.

Mražené Baileys parfait s exotickým ovocem

Ingredience:

  • 125 g cukru krupice
  • 400 ml smetany 33%
  • 1,5d cl Baileys
  • 2 ks bílků
  • 1 dcl vody
  • 120 g khaki
  • 60 g  liči
  • 50 g mango
  • 1,5 dcl Baileys

Cukr s vodou svařte při 110 stupních.

Bílky vyšlehejte do sněhu, přidejte Baileys a pomocí stěrky vmíchejte.

Ušlehejte smetanu a také vmíchejte do vaječné hmoty. Vše vložte do forem a zamrazte.

Přidejte exotické ovoce podle chuti a důkladně zalijte Baileys.

O šéfkuchaři Janu Punčocháři

Jan Punčochář svou profesní kariéru začínal v hotelu Ambassador a po studiích sbíral zkušenosti v předních pražských restauracích. Jako kuchař působil také v Německu, Rakousku nebo ve vyhlášené švýcarské restauraci Häberlis Schützenhaus. Po návratu do České republiky se stal šéfkuchařem restaurace Le terroir, kde pracoval deset let. Koncepčně se podílel na restauraci karlovarského Grandhotelu Pupp a od roku 2014 zastává pozici šéfkuchaře restaurantu Grand Cru na ulici Lodecká 4 v centru Prahy. Je dvojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař.

 

 

Foto: archiv

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.