Obsahují velké množství vitaminů i minerálních látek, proteinů a esenciálních aminokyselin, ale najdeme v nich i nejrůznější enzymy, koenzymy a antioxidanty… nemluvě o vláknině nebo zdravých tucích a olejích. Řeč je o tzv. superpotravinách. Pro své složení se dnes těší velké popularitě a mnoho lidí jim přikládá téměř zázračnou moc. Skutečně ji mají?

Od mořských řas k ořechům

Superpotraviny jsou určité druhy potravin s mimořádně vysokým množstvím a komplexním obsahem živin, které hrají významnou roli při deficitu některých potřebných látek. Mohou být ale také prevencí různých zdravotních obtíží s výbornými antioxidačními a detoxikačními vlastnostmi. Do výčtu těchto potravin patří například: Goji (kustovnice čínská), řasa Chlorella, sinice Spirulina, mladý ječmen, aloe vera, konopné semínko, kokosový ořech, většina ořechů (vlašské, kešu, mandle aj.), quinoa, luštěniny, ovoce i zelenina (borůvky, granátová jablka, červená řepa), chia semínka, včelí produkty apod.

Zázračné účinky

K seznamu super účinků, kterými se tyto potraviny pyšní, bychom mohli připsat nejrůznější zdravotní benefity jako snížení cholesterolu i krevního tlaku, podpora trávení, preventivní ochrana před záněty, před srdečním a dokonce i nádorovým onemocněním, ochrana orgánů před vlivem škodlivých toxinů nebo celková úprava metabolismu a tím i snadnější hubnutí. Nicméně důležité je mít na paměti také fakt, že do nebe vynášené přednosti superpotravin jsou často pouze účelovým marketingovým tahem a jejich dovoz z exotických zemí je poměrně výnosný byznys.

Superpotraviny zdraví nezachrání

Je dobré si uvědomit, že podmínky, za kterých jsou potraviny studovány v laboratoři, se liší od těch, za jakých je běžně konzumujeme. Abychom prospěšnost superpotravin skutečně využili, museli bychom je do naší stravy zařazovat často a ve vyšších dávkách. Tyto potraviny jsou bezesporu prospěšné, ale nejsou samospasitelné a rozhodně nám zdraví nezachrání… navíc, když budeme současně žít ve stresu a naše životospráva nebude příliš valná. Základem je asi řídit se zdravým selským rozumem a nepřestat se spoléhat na obyčejné, české a léty prověřené potraviny jako je česnek, cibule nebo kysané zelí.

Foto: profimedia

Redaktorka časopisu Sedmička a webu Ženydívky.cz. Má ráda literaturu, dokumenty, přírodu a procházky starou Prahou.