Kurkumovník dlouhý je původně asijská rostlina, jejíž kořeny z čeledi zázvorníkovitých mají vynikající účinky na lidský organismus a jsou rovněž velmi chutným kořením, které se využívá, nejen, při výrobě kari. Ačkoliv není nijak cenově náročná, její blahodárný vliv je přímo k nezaplacení. Pojďte s námi nahlédnout do tajemství tohoto sytě žlutého zázraku.

Zdravotní účinky

Celkově je kurkuma účinná na mnoho zdravotních problémů, přičemž v první řadě přispívá k posílení imunitního systému. Silně potlačuje zánětlivé procesy a díky protibakteriálním a protivirovým účinkům ji lze zařadit mezi přírodní antibiotika. Ájurvéda ji využívá pro zlepšení funkce jater. Indický šafrán, jak se jí také říká likviduje bakterie salmonely, funguje proti zánětu žaludku i tenkého střeva. Tím, že má podpůrné účinky při tvorbě žluči, umožňuje lepší trávení tuků. Bylo klinicky zjištěno, že pacientům s artritidou pravidelné užívání kurkumy zmírnilo ztuhlost, otoky kloubů a celkově zlepšilo pohyblivost se stejným efektem jako léčba fenylbutazonem.

Účinný antioxidant

Kurkuminoidy jsou látky zodpovědné za výrazné žluté zbarvení kurkumy a jako účinné antioxidanty náš organismus ochraňují před negativním působením volných radikálů s účinností až pětkrát vyšší než vitamin C a E. Její účinky byly zaznamenány také při provádění studií s pacienty s onemocněním srdce a zjistilo se, že kurkuma rovněž snižuje cholesterol. Směsí kurkumy a vody lze také oplachovat tvář, která zůstane zlatavá a prokrvená a bude chráněná před akné a jinými kožními záněty. Kurkuma dále reguluje činnost mazových žláz, ale podporuje i tvorbu nových kolagenových vláken.

V kuchyni

V kuchyni se využívá nejen čerstvá – oloupaná nebo nastrouhaná, ale zejména v sušené podobě v prášku. Je velmi chutná s baklažánem, s vejci, fazolemi, s čočkou, s drůbeží i s rybami, skvěle ochutí kořenovou zeleninu nebo špenát. Pro svoje intenzivní barvící schopnosti, se používá k dobarvování sýrů, omáček nebo rýže. Její účinky se znásobí společně s dalším kořením, zejména se zmíněným pepřem, je vhodné ji zkombinovat také s hřebíčkem, s chilli, s fenyklem, paprikou, šabrejem kmínovitým nebo s kokosovým mlékem. Výhodou žlutého zázraku je, že jej lze pěstovat i v našich podmínkách a to od jara do podzimu.

Redaktorka časopisu Sedmička a webu Ženydívky.cz. Má ráda literaturu, dokumenty, přírodu a procházky starou Prahou.