Možná to znáte, celý den se držíme vytyčeného jídelního plánu, už se radujeme, že se nám daří a pak bum, večer vypleníme ledničku. Jak se tedy poprat s nočním obžerstvím?

Na úvod musím uvést, že žádný zázračný recept na štíhlost a jak zamezit nočnímu obžerství není. Vždycky to bude jen o vás a tom, jak si to v hlavě a životě nastavíte. Je ale několik pomůcek, které vám k tomu „dobrému nastavení“ mohou pomoci.

Pište si prosím…

Poradila bych vám, ať si zavedete malý sešit a do něj si jen v heslech pište, kolik a co jste ten který den snědli. Někdy člověk tu sem uzobne, dá si něco malého, ale skutečný objem jídle vlastně nesleduje. Často se tak stane, že tělo vlastně přes den trpí podvýživou, udržujeme ho na hranici hladu a ono se nám pak večer, když jsme v klidu doma, odvděčí „vlčím hladem“ a nekontrolovaným obžerstvím.

Oběd je grunt

V poledním nebo obědovém čase naše trávení funguje nejlépe, je proto dobré ho opravdu nasytit, bude pak spokojené celý den a večer se nám nepomstí. Doporučuji tedy dopřát si teplý oběd, nejlépe menší miska polévky a nějaké střední hlavní jídlo. Po obědě udělejte třeba jen miniprocházku – pět minut stačí alespoň k malému vytrávení (i kdyby to mělo být jen po chodbách pracoviště…).

Hřešte vědomě

Kdo by nemiloval sladké… Nebo jiné kalorické bomby. Problém je, že když se snažíme zhubnout pár kilo, podobné věci si zakazujeme a pak na ně přichází řada kdy? No ano, opět večer, kdy se něčím narveme v euforii většinou ve stoje u lednice nebo spíže. „Probudíme se“ za pár minut a pak už si jen vyčítáme… Proto doporučuji hřešit vědomě. Stanovte si třeba už zmiňovaný čas oběda, kdy nám to dobře tráví, jako čas hřešení. A po obědě si dopřejte (nemusí to samozřejmě být každý den, nechte to na svém těle) kousek čokolády nebo cokoli co milujete. Maximálně však jednou denně.

Pokuste se o klid

Když se řekne, jezte v klidu – je to taková dobrá rada nad zlato – ale je na ní opravdu hodně pravdy. Pokud si na večeři uděláte čas, a nezhltnete ji tak rychle, že si to ani nebudete pamatovat, tělo funguje o dost jinak. Samozřejmě při pracovní době většiny z nás je právě večeře riziková. Jak se najíst v klidu, když sotva doběhnu domů a už je šest nebo sedm hodin, nejvyšší čas se najíst. Stres není dobrý rádce. I když by se jídlo mělo jíst čerstvé, v tomto případě doporučuji navařit si den předem a pak jen dorazit domů ohřát a v klidu se najíst. Ne vždy to ale jde, tak co s tím? Pokud jste dlouho v práci nebo jdete po práci cvičit a není možné povečeřet v klidu doma, myslím, že je nejlepší si dát v práci nějakou dobrou svačinu. Pokud nestačí ovoce, tak malý sendvič… Večer pak dopřejte tělu jen teplou polévku, nejlépe takovou, která tělem pěkně  „proteče“ a nemusí se moc trávit, tedy bez masa, zeleniny, spíše jen vývar či hutnější krém. Večerní jídlo byste měli sníst vědomě – tedy soustředit se na to, co jíte, jíst pomalu, třeba si z jídla udělat malý rituál, bez televize, čtení…

Zkuste dodržet těchto několik pravidel, nejdříve si pište, co jíte a udělejte si přehled o tom, co do těla vůbec dáváte – včetně večerního plenění ledničky. Pak zaměřte pozornost na hlavní jídla. Dopřejte tělu snídani, větší oběd a teplou večeři, na svačinky se omezte na ovoce, pokud je svačinek zapotřebí. No a snažte se jíst v klidu, alespoň večeři, soustředit se na to, co jíme a než jíst ve spěchu, raději se najezte později v klidu… Když bude tělo přes den dobře a zdravě vyživené v tom správném množství, nebude mít potřebu večer plenit…

Foto: depositphotos/cboswell