Přesně 11. listopadu a nikdy jinak? Ale no tak. Pečená husa je sice spojená se svatým Martinem, ale tak jako se letos znovu opozdil se sněhem, tradiční pochoutku si můžete dopřát klidně týden po datu se čtyřmi jedničkami. Bez výčitek ji můžete servírovat klidně o týden nebo dva později. Navíc s dalšími podzimními recepty, které zahřejí tělo i duši.

Dýňová polévka s chilli a podzimní zeleninou

Ingredience:

  • Dýně Hokaido 0.5 ks
  • Rajčata konzervovaná krájená 400 g
  • Mrkev 2 ks
  • Stroužek česneku 2 ks
  • Celer (čtvrt) 1 ks
  • Chilli papričky Hamé 2 ks
  • Kapusta 0.25 hlávka
  • Pancetta 100 g
  • Cibule 1 ks
  • Brambory 1 ks
  • Bylinky 2 lžíce
  • Dýňový olej Vasco da Gama 2 lžíce

Dýni, obě mrkve, celer a bramboru očistěte a nakrájejte na kostky, kapustu na hrubší proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, na jemné kostičky také nakrájejte pancettu a česnek.

V hlubokém hrnci opečte nakrájenou pancettu a po chvilce k ní přidejte cibuli a česnek. Pokud máte libovější slaninu a pustila málo tuku, přidejte trochu olivového oleje. Potom přihoďte do hrnce kořenovou zeleninu, bramboru a dýni. Krátce opečte a zalijte 750 ml horké vody. Přidejte také kapustu, posolte, přiklopte pokličkou a vařte půl hodiny.

Po půlhodině vlijte krájená rajčata, bylinky (hladkolisté petrželky, šalvěje a tymiánu) a nakrájené chilli a vařte dalších 30 minut. Z uvařené polévky odeberte naběračkou čtvrtinu až třetinu a rozmixujte ji tyčovým mixérem. Vraťte zpátky do hrnce ke zbytku polévky a pomíchejte.

Hotovou polévku nalijte do talířů, pokapejte dýňovým olejem a podávejte.

Cibulový miniquiche a listový salát s malinovou zálivkou vinaigrette

Ingredience:

náplň:

  • Cibule 6 ks
  • Sýr gouda 150 g
  • Vejce 3 ks
  • Sůl dle chuti
  • Smetana 150 ml
  • Pepř dle chuti
  • Máslo 2 lžíce

Salát

  • Směs listových salátů 125 g
  • Maliny 6 ks
  • Extra Jam malina Hamé Sweet 2 lžíce
  • Šalotka 0.5 ks
  • Olej rostlinný 100 ml
  • Ocet 3 lžíce
  • Hořčice dijonská 1 lžíce

těsto:

  • Mouka hladká 250 g
  • Vejce 1 ks
  • Sůl 1 lžička
  • Máslo 140 g
  • Mléko 2 lžíce

Na quiche budete potřebovat 4 malé zapékací misky zhruba o průměru 12 cm.

Mouku smíchejte se lžičkou soli a promněte se změklým máslem, až bude strukturou připomínat hrubší strouhanku. Přidejte mléko a vajíčko a těsto důkladně propracujte.

Až budete mít hotovo, rozdělte těsto na čtyři stejně velké bochánky. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte aspoň na půl hodiny vychladnout do lednice. Nechte si zatím nahřát troubu na 180 °C. Pečicí formy vymažte máslem a vysypejte moukou.

Každý díl těsta vyválejte na pomoučněném válu na zhruba půlcentimetrovou tloušťku. Snažte se přitom zachovat kulatý tvar, protože se vám potom bude lépe plnit forma. Opatrně ho přeneste do vymazané formy a pomocí prstů namačkejte do potřebného tvaru.

Dno párkrát propíchněte vidličkou a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 10-15 minut dozlatova.

Na cibulovou náplň oloupejte cibule a nakrájejte na půlkolečka. Na pánvi rozpusťte máslo a cibule na něm nechte zvolna opékat do sklovata. Zabere to přibližně čtvrt hodiny. Hotovou cibuli rozdělte do upečených korpusů.

V hrnku prošlehejte smetanu se 3 vajíčky a nastrouhaným sýrem. Osolte, opepřete a nalijte rovnoměrně na cibulovou náplň.

Připravené quiche vložte do vyhřáté trouby a při 180 °C pečte 20 minut.

Zatímco se quiche pečou, pusťte se do přípravy salátu a malinového dresinku.

Salátové listy operte, osušte a potom je ručně natrhejte. Malinový džem protlačte přes síto, abyste odstranili semínka. Pokud vám nevadí, můžete tento krok přeskočit.

Džem dejte do mixéru a přidejte olej, maliny, ocet, cukr, hořčici a cibuli – granulovaný prášek nebo půlku šalotky nasekané nadrobno. Rozmixujte dohladka a přelijte přes listový salát.

Upečené quiche můžete podávat ihned ještě teplé s připraveným salátem. Vynikající jsou ale i vlažné a chutné jsou i zastudena.

Pomalu pečená husa se zelím

Ingredience:

na husu:

  • 3,5 – 4 kg husa
  • celý kmín
  • 3 jablka
  • sůl

na zelí:

  • 640 g Znojmia Červeného zelí
  • 2 lžíce másla
  • 1 červená cibule
  • 100 ml červeného vína
  • 2 hřebíčky
  • 2 lžíce cukru
  • sůl

na lokše:

  • 600 g vařených brambor
  • 200 g hrubé mouky + na posyp pracovní desky
  • 3 vejce
  • lžíce bramborového škrobu
  • sůl

Večer před podáváním husu očistěte a naporcujte. Oddělte stehna od páteře a prsa odřežte od hrudní kosti. Kostru s křídly ale nevyhazujte, poslouží jako základ na omáčku.

Troubu předehřejte na 90 °C. Skelet s křídly osolte a poprašte moukou. Dejte zvlášť do hlubšího pekáče a přiklopte.

Ostatní části husy osolte, posypejte kmínem a vmasírujte do kůže. Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte. Spolu s nimi dejte naporcovanou husu do hlubšího pekáče, přiklopte a spolu s pekáčem s kostrou a křídly dejte přes noc do trouby.

Ráno vyndejte skelet s křídly a teplotu trouby zvyšte na 170 °C. Husu občas podlijte výpekem. Hodinu před podáváním maso odklopte a teplotu zvyšte na 220 °C. Pečte dozlatova.

Kostru s křídly dejte do hrnce s vařicí vodou, tak aby byly z části ponořené, a nechte zhruba 30 minut vařit. Pak vývar sceďte a nechte na mírném ohni zredukovat na požadovanou hustotu omáčky.

Uvařené brambory na lokše nechte vychladnout a nastrouhejte. Přidejte vejce, mouku, škrob, osolte a vypracujte vláčné těsto. Na pomoučněné pracovní desce vyválejte 25cm placky (zhruba 1 cm tlusté), osmahněte nasucho na pánvi a ihned potřete výpekem z husy.

Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přisypte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte okapané zelí a rozdrcený hřebíček, podlijte vínem a duste doměkka (cca 20 minut).

Hotovou husu podávejte se zelím, bramborovými lokšemi a omáčkou.

Tvarohové taštičky s povidly a perníkem

Ingredience:

  • Mouka hrubá 200 g
  • Změklé máslo 20 g
  • Švestková povidla slazená Hamé 200 g
  • Perník na posypání
  • Tvaroh tučný 250 g
  • Vejce 1 ks
  • Máslo 2 lžíce
  • Tvarohové těsto:
  • 200 g hrubé mouky
  • 250 g tučného tvarohu
  • 20 g másla (povoleného)
  • 1 vejce (malé)
  • špetka soli

Všechny suroviny na tvarohové těsto zpracujeme a vyválíme z něj dva pláty.

Taštičky tvoříme pomocí nástavce na ravioly nebo ručně a plníme je povidly. Ručně je vytvoříme tak, že si z těsta vykrojíme čtverečky, které naplníme povidly a přeložíme na půl.

Do hrnce si dáme vařit dostatečné množství vody, kterou lehce osolíme. Přivedeme ji k varu, vložíme do hrnce taštičky a vaříme, dokud nám nevyplavou na hladinu.

Taštičky vyndáme na síto a rychle propláchneme studenou vodou, aby se nám neslepily. Podáváme s rozpuštěným máslem a sypané strouhaným perníkem. Případně je můžeme ještě dosladit cukrem.

Foto: receptyschuti.cz

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.