Poznáte ho podle žlutých kvítků, které mají dlouhé lupeny. Lístky jsou zase pokryté šupinkami žlutohnědé nebo červenavé barvy. V hojném množství roste i u nás a to hlavně v okolí potoků, řek či v příkopech, protože miluje vlhkou a hlinitou půdu. Podběl lékařský má dezinfekční a protizánětlivé účinky.

Podběl se používá při zánětech horních cest dýchacích k lepšímu odkašlávání a k potlačení zánětů. Užívá se v nálevu, samotný nebo v čajových směsích. Čerstvé lístky z odvaru se přikládají na spáleniny, oteklé a bolavé klouby a na špatně hojící se vředy. Lidové léčitelství doporučuje obklady z jeho výluhu na záněty žil a obtížně se hojící rány. Podběl obsahuje sliz, třísloviny, organické kyseliny, stopy silice, hořčiny, inulin, cholin a další látky.

Bojovník za dobré dýchání!

Pozitivní účinky podbělu jsou využívány již dlouhou dobu. Ve starověku byl bojovníkem proti kašli a onemocněním dýchacích cest. V jarním období se sbírají květy, v létě zase zdravé listy. Suší se v tenké vrstvě na suchém a dobře větraném místě. Nálev z květů podbělu uplatní jako kloktadlo při zánětu dásní. Podběl je také významnou medonosnou rostlinou, v době kdy téměř nic nekvete, mají první včely postaráno o potravu. Sběr listů podbělu začíná v pozdním jaru, sbírat se dají během celého června a července. Čerstvé listy můžete díky vysokému obsahu vitamínu C přidávat do salátů, nebo je použít jako zevní léčivý prostředek. Podběl v kuchyni můžete použít na mnoho způsobů, protože jsou čerstvé listy podbělu plné vitamínu C, můžeme z nich připravit salát či špenát.

Čaj z podbělu léčivého je skvělým bojovníkem proti kašli. Na jeho přípravu potřebujeme 2 čajové lžičky květů podbělu. Ty se zalijí vroucí vodou a nechají se deset minut vylouhovat. Po přecezení se čaj podává. Ideálním sladidlem je med.

Sirup z čerstvých květů podbělu:

  • 200 kusů květů bez stopek
  • 1 litr vody
  • 1 kilogram cukru
  • 2 citrony

Květy properte, spařte a nechte v misce ležet přes noc. Potom přeceďte a květy vymačkejte, přidejte cukr a šťávu z citronů. Směs pomalu vařte, dokud nezahoustne. Plňte horké do sklenic a pevně uzavřete.

Text: Darina Zumrová

Foto:profimedia