Po sladkých vánočních oslavách přichází doba masopustu a karnevalového veselí. Milovníci masa a slaných pochoutek se radují už od tzv. „Tučného čtvrtku“. K obědu se podávalo maso, zelí, knedlíky a podle tradic se mělo jít dosyta, aby člověk byl celý rok při síle. V tento den se také konaly zabijačky. Následující veselé období se hodovalo a popíjelo. Aby i vaše chuťové pohárky zažily to pravé veselí, přinášíme tipy na omáčky k pečínkám, špízům, steakům. Ale pozor, měli byste je stihnout ochutnat před začátkem půstu – tzv. popeleční středou, která letos vychází na 14. února.

Jednoduchá brusinková omáčka s červeným vínem

Ingredience:

  • 600 ml červeného vína
  • 20 g Korunního třtinového cukru Demerara
  • 4 vrchovaté lžíce zavařených brusinek

V kastrolku s tlustým dnem necháme zkaramelizovat třtinový cukr, přidáme červené víno a brusinky. Směs vaříme na středním plamenu a promícháváme, dokud se část vína neodpaří a omáčka nezhoustne. Podáváme teplé. Výborně se hodí ke zvěřině či vepřové panence.

Sladká pivní omáčka s cibulí

Ingredience:

  • 200 ml tmavého piva
  • 3 lžíce studeného másla
  • 3 stroužky česneku
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce Korunního cukru hnědého
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • Pepř, sůl
  • Výpek z masa

Nakrájíme si cibule na tenké měsíčky. Na pánvi necháme rozpustit 1 lžíci másla. Přidáme cibuli a na mírném ohni smažíme cca 20 minut, občas promícháme. Přidáme nasekaný česnek, cukr a ocet. Podle chuti přidáme pepř a sůl a celou směs zalijeme pivem. Vaříme asi 5 minut, sundáme z ohně a po částech vešleháme zbylé máslo. Dejte si omáčku k vepřovému masu a skleničce vychlazeného piva.

TIP: Ideální je začít na pánvi, kde se peklo maso, aby omáčka měla správnou masovou chuť.

Cibulový džem s černým pepřem

Ingredience:

  • 6 velkých cibulí
  • 3 hrnky sherry nebo červeného octa
  • 3 hrnky Korunního cukru třtinového Demerara
  • 4 bobkové listy
  • 20 nahrubo nadrcených kuliček černého pepře

Cibule nakrájíme na plátky a vložíme je do kastrolu s tlustým dnem. Přidáme sherry, třtinový cukr, bobkový list a kuličky pepře. Vaříme, dokud se tekutina neodpaří a cibule není průsvitná. Vychladlý džem plníme do skleniček, které v chladném prostředí vydrží 4-6 měsíců (nemusíme zavařovat). Cibulový džem s černým pepřem se báječně snoubí s chutí pečených či uzených mas, paštik nebo teriny.

Více informací na: www.korunnicukr.cz nebo www.facebook.com/Korunnicukr

Zdroj: Moravskoslezské cukrovary, a. s.

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno