Poslední den měsíce dubna se tradičně staví máje a zapalují ohně.  I když název filipojakubská či Valpuržina noc, jak se večeru 30. dubna přezdívá, odkazuje na křesťanství, jde o zvyky, které se dochovaly z doby, kdy naše území obývali Keltové. Proč se pálí čarodějnice a jak si tento svátek užít i v době koronavirové pandemie?

V době keltské se na přelomu dubna a května slavil svátek Beltain. Jeho název se překládá jako „oheň“. Ten měl pro Kelty očistné účinky a zaručoval zdraví lidem i zvířatům. Beltain byl ale také oslavou příchodu teplého počasí a dobytek se v tu dobu vyháněl na pastvu.

Zapalování ohňů v tento den přetrvalo až do dnešních dob, kdy se večer posledního dubna chystáme na „pálení čarodějnic“. Této noci byla dříve přisuzována magická moc. Věřilo se, že na holých kopcích se slétávají čarodějnice a odtud vyrážejí na své zlé reje. Chránit se před nimi museli lidé i dobytek, a proto se zapalovaly ohně a stavěly máje.

Májku, tedy ozdobený kmen stromu, stavěli chlapci také před domem své vyvolené. I poddaní tradičně vztyčovaly máje před honosnými domy vrchnosti nebo u kostelů. Májka totiž nechránila jen před čarodějnicemi, ale i před krupobitím.

Čarodějnické pochoutky

Letošní rok je kvůli pandemii covidu – 19 všechno trochu jinak, a tak i oslavy spojené se zapalováním ohňů budou muset být skromnější než v minulých letech. To ale neznamená, že si je nelze užít. Jaké dobroty si pro tento ohnivý svátek připravit?

Tradičním pokrmem podávaným během „pálení čarodějnic“ jsou bezesporu špekáčky. Tato uzenina má v srdcích českých strávníků své pevné místo a špekáček vypečený nad ohněm platí za tradiční jarní a letní delikatesu. Obvykle se podává v kombinaci s čerstvým chlebem a hořčicí, připravit ho ale lze i netradičně. Třeba jako špíz.

Nakrájené plátky špekáčku napichujeme na klacík nebo opékací vidlici a prokládáme je kousky slaniny, cibule a červené papriky.

Špekáčky lze vylepšit i marinádou.

Tu vytvoříme z pár lžic sójové a worcesterské omáčky, piva, prolisovaného česneku a grilovacího koření. Konce uzeniny nařízneme do kříže a přidáme i několik řezů na „těle“. Takto upravený špekáček potíráme směsí těsně před opékáním nad ohněm.

Ať už poslední dubnový pátek vyrazíte k ohňům nebo na lov pokladů, které má v tento den příroda vydávat, užijte si to a nezapomeňte, že další den, tedy na prvního máje, vás čeká jiná krásná tradice – polibek pod rozkvetlou třešní.

Foto: Pixabay.com