Sýry většina z nás konzumuje téměř každodenně. Zkoušeli jste ale i jiné varianty kromě výrobků z kravského mléka? Ovčí a kozí sýry vynikají specifickou chutí a vůní, která je vynikající jak samostatně, tak i v nejrůznějších pokrmech. Navíc obsahují řadu prospěšných látek a často po nich sahají alergici na kravskou bílkovinu. Nebojte se trochu experimentovat a vyrazte pro kousek kvalitního sýra na nejbližší farmu!

Kvalitní kozí i ovčí sýry seženete dnes jak na farmě, tak i v obchodních řetězcích. Pokud budou označené certifikovanými logy biolistu nebo biozebry, znamená to, že pocházejí z ekologického zemědělství. Při koupi takového výrobku tak budete mít jistotu, že zvířata, z jejichž mléka jsou sýry vyráběny, žijí v téměř přirozených podmínkách. Mají dostatečný výběh na pastvinách a také při ustájení dostatek prostoru pro život. Na mnoha lokálních bio farmách se o tom navíc můžete sami přesvědčit a mléčné produkty rovnou zakoupit. Takové bioprodukty budou chutnat nejen vám, ale i přírodě.

Kozí mléko obsahuje méně tuku než kravské a zároveň je zdrojem snadno vstřebatelného vápníku. Je vyhledáváno především kvůli odlišnému složení bílkoviny, díky čemuž se hodí pro lidi s intolerancí na kravskou bílkovinu. Současně je také lépe stravitelné. Ovčí mléko je bohaté na bílkoviny a esenciální aminokyseliny. Oproti kozí variantě je tučnější. A protože tuk je nositelem chuti, máte záruku, že si opravdu pochutnáte!

Ovčí sýr lze využít jako jednu z ingrediencí do slaných závinů, rovněž s ním můžete ozvláštnit tradiční francouzský koláč neboli quiche. Díky podobnosti s balkánským sýrem je vynikající také do salátů, kde jej může nahradit. Chuť je ale daleko výraznější. Sýr z ovčího mléka se hodí také k nakládání.

Nakládaný ovčí sýr

Co budete potřebovat?
• 300 g ovčího sýra v bio kvalitě (seženete např. na Farmě Šonov či Farmě Pěnčín)
• Bio olivový olej
• 5 stroužků bio česneku
• Rozmarýn
• Bobkový list

Sýr nakrájejte na kostičky. Do uzavíratelné sklenice postupně pokládejte vrstvy sýra, koření a česneku. Až bude sklenice téměř plná, zalijte ji až po hrdlo olivovým olejem. Uzavřenou nádobu uchovávejte v lednici, sýr lze využít nejdříve po dvou týdnech.

foto: archiv