Kulinářským světem hýbou nestále měnící se trendy. Každá domácí kuchyně se však řídí zejména vlastními chutěmi a životním stylem. Neodmyslitelnou součástí chutného jídla je koření, které dodává tu správnou výraznou chuť, navíc má i blahodárné účinky na zdraví.

Objevení Ameriky s sebou přineslo i nečekaný objev v kulinářství, a to červené chilli papričky. Díky své výrazné chuti jsou neodmyslitelnou přísadou mnohých jídel. Původcem pálivé chuti je látka kapsaicin, která napomáhá snižovat cholesterol, paradoxně však slouží i jako úleva proti bolesti. Někteří věří, že pikantní jídla napomáhají k delšímu životu a mladistvému vzhledu. Přinášíme vám pár tipů, jak touto ingrediencí omladit i vaší kuchyň a objevit malou Ameriku v jídlech, který rychle u nás zdomácněla.

Chilli jam

Ingredience:

10 červených paprik – ne kapie
10 chilli papriček červených (štiplavost je na vás)
2x 400g plechovky rajčat
500 g cukru (tip muscovado)
1 menší zázvor
1 hlávku česneku

Do food procesoru vložíme papričky, zázvor, česnek a najemno posekáme. Pokud nemáte food procesor, všechno nakrájejte najemno.

Přemístíme do hrnce se širokým dnem, přidejte cukr a rajčata. Pomalu vařte přibližně hodinu a půl do zhoustnutí. Průběžně míchejte, aby se nepřipálil.
Okořeníme, přidáme nať a podáváme.

Chilly Con Carne

Chilly Con Carne je jednou z texaských specialit. Toto jídlo je velmi jednoduché na přípravu, avšak chuťově velmi vyvážené a výrazné. Hlavní přísadou jsou chilli papričky. Jako přílohu doporučujeme zvolit bílý chléb, anebo kukuřičnou tortillu.

Ingredience (na 2 porce):

300g mletého hovězího masa
1 červená cibule
2 stroužky česneku
1 červená paprika
1 plechovka krájených rajčat
1 plechovka červených fazolí
½ plechovky kukuřice
1 lžička uzené papriky
½ lžička mletého kmínu
olej
sůl
koření

V nerezové pánvi rozehřejte olej, na kterém necháte zpěnit cibulku. Po chvilce přidejte prolisovaný česnek, na kousky nakrájenou červenou papriku, lžičku uzené papriky, chilli papričku a mletý kmín. Všechno nechte restovat cca 5 minut. Přidejte hovězí maso a zprudka opečte z obou stran. Jak bude maso upečené, smíchejte rajčata, sůl a koření. Směs necháme vařit cca 20 minut. Nakonec vmíchejte červené fazole a kukuřici. Před podáváním můžete do chilli vmíchat lžičku smetany anebo bílého jogurtu.

Kuřecí Enchiladas

Ingredience (4 porce):

350 g nakrájeného vařeného kuřete
225 g nastrouhaného mexického sýra
225 g změknutého krémového sýra
½ hrnečku rajčatové salsy
2 lžičky limetkový šťávy
1 lžíce granulovaného česneku
2 lžičky kmínu
2 lžičky mleté chilly papričky
2 lžičky soli
1 lžička drcené červené papriky
4 tortilly
115 g sušených rajčat
35 g mladé cibulky
14 g kmínu

Kuře vložte do mixéru a míchejte 1 minutu. Přidejte strouhaný sýr, krémový sýr, rajčatovou salsu, limetkovou šťávu, česnek, kmín, mletou chilly papričku, sůl, drcenou červenou papriku. Míchejte po dobu jedné minuty.

Tortilly zabalené v papírové utěrce zahřejte v mikrovlnné troubě na 30 sekund. Následně je přemístěte na čistou pracovní plochu. Směs s kuřecím masem rovnoměrně rozetřete po tortille a vytvořte pevnou rolku. Stejný přístup opakujte i s ostatními tortillami.

Následně je vložte do potravinové folie a uchovávejte v chladu nejméně 2 hodiny, nejlépe přes noc.

Před servírováním rolky rozbalte a odřežte asi 2 cm od každého konce. Potom plátky pokrájejte na menší kousky a ozdobte zelenou paprikou, rajčaty a koriandrem.

Více receptů najdete na kitchainaid.com nebo na blog.kitchanaid.cz.

Foto: KitchenAid

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.