Stále se držíte předsevzetí, že odlehčíte jídelníček a zhubnete pár kilo? Zkuste omezit těžké a zahřívající maso a občas ho nahradit luštěninami.

Pokud máte s luštěninami problém, tedy nadměrnou plynatost, doporučuji je zařadit spíše na oběd, kdy tělo snese víc než večer. A jestli luštěniny moc neznáte a neumíte s nimi pracovat, na začátek je skvělé se naučit nejrůznější placičky a karbanátky, které chutnají snad každému. Můžete pak pro sebe i pro rodinu vytvořit lahodný burger, třeba z červené čočky.

Budete potřebovat:

  • 250 g červené čočky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • stroužek česneku (nemusí být)
  • lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • strouhaný sýr – jedna polévková lžíce
  • 100 g jemných ovesných vloček

Postup:

Uvaříme v osolené vodě čočku, scedíme a necháme zchladnout. Mezitím na pánvičce orestujeme mrkev a cibulku – tu první nastrouháme, druhou nasekáme nadrobno. Vše pak v míse smícháme a přidáme koření, česnek a další, jen ovesné vločky přisypáváme naposledy a množství odhadneme podle toho, aby konzistence nebyla moc suchá. Vytvarujeme placky a buď je upečeme na pečicím papíru na plechu, nebo osmažíme na olejem lehce vymazané pánvi. Když je hotovo, potřeme hořčicí či kečupem a vložíme spolu s plátkem rajčete či okurky do celozrnné bulky nebo jen na žitný chlebík.

 

Foto: depositphotos.com/Mizina

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.