Milovníci houbaření se konečně dočkali! V lesích se rojí sběrači s plnými košíky a houby nyní často vévodí na jídelníčku v mnoha domácnostech. Kdo se přejí smaženic, omáček a řízků, může vyzkoušet recept od jižních sousedů, kteří také platí za milovníky darů lesa.

V Evropě neplatí všude stejná pravidla pro sběr hub. Kdo se vypraví na jejich „lov“ přes hranice, měl by si předem zjistit pravidla, aby ho později nepřekvapila tučná pokuta. U nás se na houbaře nahlíží s velkou tolerancí, proto neplatí žádné specifické limity.

Co z úlovků připravit?

V Itálii jsou pokrmy z hub velmi populární a ve velkém se zde pěstují například žampiony či hlíva. Mezi houbovými pokrmy se přízni těší zejména rizota, těstoviny s houbovou omáčkou, plněné žampiony a houby se používají i jako obloha na pizzu, do polévek či do omáček k masu.

Recept na houbové noky

Pro přípravu tohoto pokrmu se hodí hřibovité houby nebo směs hub, které nejsou příliš tuhé. Čerstvé houby lze v receptu nahradit sušenými, v tom případě jich budete potřebovat 30 gramů a je třeba je předem namočit.

Ingredience pro noky: 250 g čerstvých hub (nebo 30 g sušených), 1 kg vařených moučnatých brambor (varný typ C), 2 vajíčka, 5 – 6 lžic hladké mouky, 3 utřené stroužky česneku, 4 lžíce másla, hrst čerstvé nasekané petrželky, pepř, sůl

Ingredience na omáčku: 250 g sladké smetany (min. 30 %), 1 lžička suchého bílého vína, špetka muškátového oříšku, mletý pepř, sůl, strouhaný parmezán pro ozdobu

Postup:

1. Uvařené, vychladlé a oloupané brambory protlačíme lisem nebo nahrubo nastrouháme. Máslo necháme v rozpustit v pánvi, přidáme nadrobno nakrájené houby a podusíme je. Po chvíli přidáme česnek, pepř a petrželku.

2. V misce rozmícháme vajíčka s moukou, trochou soli a směs nalijeme na brambory. Hmotu dochutíme dle potřeby solí, pepřem a vypracujeme z ní hladké těsto. To rozdělíme na několik částí a z nich vyválíme válečky silné asi 2 – 3 cm. Z vytvořených šulánků krájíme 2 cm široké noky, které rozplácneme vidličkou. Noky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme je 6 – 8 minut, dokud nevyplavou na povrch. Potom nočky vyndáme děrovanou naběračkou a odložíme stranou.

3. Než se noky uvaří, můžeme se pustit do přípravy omáčky. V rendlíku svaříme na mírném plamenu 250 g smetany, osolíme ji, přidáme muškátový oříšek a bílé víno. Noky přelijeme omáčkou, posypeme parmezánem a ihned podáváme.

 

Foto: Depositphotos