Dýni u nás nejsme zatím moc zvyklí zpracovávat jinak, než do polévky. Přesto dýňový koláč je uznávanou pochoutkovou po celém světě. Jeho příprava není složitá, ale zabere čas, odměnou vám bude potlesk rodiny a přátel…

Ingredience:

  • máslová dýně – středně velká
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vejce, nejlépe z volného chovu
  • 150 g másla
  • prášek do pečiva
  • 200 g mletých mandlí nebo ořechů
  • šlehačka na ozdobu

Dýni je nejprve nutné oškrábat škrabkou na brambory, naporcovat, odsemínkovat a nakrájet na kostičky. Pak ji uvařte na páře doměkka, trvá to asi čtvrt hodinky. Osušte ji od vody a rozmixujte dohladka, nechte vychladnout. Pak si předehřejte troubu na 180 stupňů, utřete máslo s cukrem, aby vznikla nadýchaná pěna, přidejte vejce a lžíci až dvě mletých ořechů či mandlí, znovu dobře smíchejte. Na závěr přidejte vychladlé pyré z dýně a zbytek ořechů a pořádně promíchejte. Kdyby bylo těsto moc tuhé, přidejte trochu vlažného mléka. Máslem vymažte dortovou formu a opatrně do ní nalijte připravenou směs, pečte asi 40 minut. Na závěr ozdobte šlehačkou.

Foto: Depositphotos

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.