Každý milovník piva ví, že skvělou tečkou za dobrým jídlem je dobré pivo. Proč ale toto tekuté zlato nezapojit přímo do vaší kuchyně? Připravili jsme pro vás několik receptů, kterými jistě příjemně překvapíte nejednoho pivaře.

Adventní pivní polévka

Oblíbená pivní polévka překvapí nejen vůní exotického koření, ale především je jednoduchá a každý strávník si ji oblíbí.

Ingredience:

  • 0,5 l piva Litovel Moravan
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 4 vejce
  • 300 g zakysané smetany
  • 3 rohlíky
  • 80 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • Špetka soli, cukru
  • Na dochucení: skořice, mletý kardamom, mletý pepř
  • Na ozdobu: čerstvé bylinky, např. petrželka, pažitka

Do hrnce nalijeme pivo i horký vývar a uvedeme je do varu. Mezitím na másle osmahneme hladkou mouku a připravíme tak zlatou jíšku, kterou pivní vývar zahustíme. Základ polévky po pěti minutách varu odstavíme z plotny. Dále rozmícháme smetanu s vejci a pomalu je do polévky zašleháme. Ochutíme ji špetkou soli, cukru a koření. Před servírováním na oleji osmahneme na drobné  kostičky nakrájené rohlíky, posypeme jimi hladinu polévky, a nakonec ozdobíme bylinkami.

Pivní kapřík

K zimě neodmyslitelně patří i český kapr a ten, koho už nudí tradiční smažená úprava rybích podkov, uvítá variantu filetu v pivní marinádě.

Ingredience:

  • 500 g kapřích filet
  • 0,5 l piva Litovel Premium
  • 150 g másla
  • 5 stroužků česneku
  • Koření: kmín, sůl

Filety kapra osolíme, okmínujeme a obložíme plátky česneku. Maso dáme do mísy, zalijeme jej pivem a necháme celý den marinovat v ledničce. Na pánvi rozpustíme máslo a opečeme na něm rybu nejdříve ze strany s kůží, poté i z druhé. Smažíme do zlatova.

Pivní sloní žrádýlko

Návštěvy během svátečního období nejsou ničím výjimečným. Aby ta u vás byla tou nezapomenutelnou, přichystejte originální pohoštění s pivní pomazánkou. K zapití samozřejmě pivo.

Ingredience:

  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce hořčice
  • 3 lžíce kečupu
  • 2 lžíce cukru
  • 1 dcl piva Litovel Premium
  • 1 střední cibule
  • 5 nakládaných okurek
  • 600 g salámu typu junior
  • Zelenina na ozdobu: paprika, beraní rohy nebo rajče

Do hrnce dáme ocet, olej, kečup, hořčici, pivo a cukr. Společně je zahřejeme, dokud se nespojí, a necháme odpařit trochu vody. Salám, okurky a cibuli nadrobno nastrouháme a směs zalijeme nálevem. Podáváme s pečivem, zdobíme zeleninou.

Zálesácká pivní žebra

Pečeným hovězím žebírkům dodá pivo chuťovou tečku. Díky tomu ani zbylá omáčka nepřijde nazmar a budete ji s pečivem mlsat i potom, co sníte všechno maso.

Ingredience:

  • 6 kusů hovězích žeber
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 150 g celeru
  • 5 stroužků česneku
  • 300 ml piva Litovel Premium
  • 200 ml červeného stolního vína
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 1 dcl oleje
  • 150 g rajského protlaku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • Koření: bobkový list, celý pepř, sůl, 1 větvička rozmarýnu, 1 větvička tymiánu
  • Jarní cibulka na ozdobu

V pekáči na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a celer, nakonec přidáme plátky česneku, rozmarýn a tymián. Zalijeme protlakem, vše zahřejeme a zaprášíme moukou. Poté směs zalijeme pivem, vínem a vývarem, přidáme špetku soli, cukru, pár kuliček celého pepře a lístků bobkového listu. Nakonec přidáme žebra, promícháme je se směsí a vše pečeme přes dvě hodiny na 150 stupňů. Po upečení servírujeme s nasekanou jarní cibulkou a pečivem.

Ananas v pivním těstíčku

Pivo a sladký dezert mohou být pro kdejakého labužníka nepředstavitelnou kombinací. Exotický ananas v pivním těstíčku si ale zamiluje celá rodina!

Ingredience:

  • 1 velký ananas
  • 250 ml piva Litovel Černý citron
  • 200 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • Sůl
  • olej na smažení
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 lžička citronky
  • 1 skořicový cukr

Do piva zašleháme nejprve vejce, pak mouku a hladké těstíčko necháme odležet hodinu v ledničce. Mezitím oloupeme ananas, nakrájíme jej na plátky a ty na menší kousky. V hrnci dáme rozehřát asi dvoucentimetrovou vrstvu oleje. Ananas obalujeme v připraveném těstě a hned jej z obou stran smažíme dozlatova, hotové kousky necháme chladnout na listu papírové utěrky, aby se přebytečný olej vysál. Nakonec si připravíme sladký dip – do zakysané smetany vmícháme skořicový cukr a citronku.

 

Foto: Pivovar Litovel