Navštivte s celou rodinou tradiční slavnosti mladého vína na náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech v neděli 11. listopadu. Svatý Martin na bílém koni přijede „na Jiřák“, aby prezentoval mladá tuzemská vína a tradiční pečenou husu. Slavnostní přípitek se uskuteční v 11 hodin, 11 minut a 11 vteřin.

Svatomartinská vína jsou první vína z podzimního sběru. Na trh bývají uvedena již několik týdnů po sklizni a jsou určena k rychlému spotřebování. Sami vinaři doporučují, aby bylo víno vypito do jara. Ani poté mu ale zkažení nehrozí, jen ztrácí na svěžesti. Oslavy spojené s otevíráním mladých vín pocházejí již z dob císaře Josefa II., kdy se na svátek svatého Martina mohlo začít nalévat nové víno z podzimní sklizně. Tento den symbolizoval konec sklizně, završil zemědělský rok a oznámil začátek zimy.

Svátek svatého Martina byl v minulosti brán jako uzávěrka ročního hospodářského cyklu a poslední příležitost k hodokvasu a veselici. Přinášel tedy i výplaty zaměstnancům a současně povinnost vyrovnání různých daní, desátků a dalších poplatků. Ty byly místo peněz často řešeny naturáliemi a husa tak mnohdy sloužila jako „platidlo“ už jen proto, že přes nastávající krušnou zimu by pro hospodáře znamenala hladový krk navíc. Souhrn všech těchto okolností vedl k tomu, že právě v tento den se husa stala hlavní protagonistkou oslav.

Recept – svatomartinská husa

Husu pečlivě nasolte a zalijte mlékem a nechte ji dva dny marinovat (odstraní se tak veškerá pachuť a případný zápach). Poté husu vyjměte a opláchněte ve vodě. Jablka rozpulte, odstraňte jádřince a do vytvořeného otvoru umístěte badyán. Jablky, cibulí, skořicí a hřebíčkem naplňte husu až po okraj. Husu okmínujte, vložte do velkého pekáče s trochou vody hřbetem nahoru a přiklopte. Pečte 1,5 hodiny na 160 stupňů na horkém vzduchu. Poté husu vyndejte, otočte, přikryjte a dále pečte při 160 stupních asi 40 minut. V průběhu pečení husu polévejte výpekem či trochou vody.

V této fázi by měla být husa již upečená a ve druhé fázi pečte v odkrytém hrnci na 210 stupňů cca 40 – 45 minut husu tak, abyste docílili zlatavé a křupavé kůrčičky. V průběhu pečení podlévejte husu vypečeným tukem. Maso vyndejte, vyjměte jablka, cibuli a koření a rozsekejte či rozstříhejte nůžkami na drůbež.

Foto:ČTK/Vostárek Josef; profimedia

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno