Heston Blumenthal (53), anglický šéfkuchař a majitel restaurace The Fat Duck, které byla oceněna třemi michelinskými hvězdami, brojí proti focení jídel a jejich následnému postování na sociální sítě.

Doba se změnila, dříve když jsme ochutnali nějaké skvělé jídlo, jsme ho svým známým popisovali tím, jak vonělo nebo chutnalo. Dnes už veškeré pocity odbudeme fotkou pokrmu a ostatní již necháte na jejich představivosti.

Trend s focením jídla již začal otravovat známého anglického šéfkuchaře, který by rád přesvědčil lidi, aby odložili své telefony a užili si jídlo a samotný okamžik stolování naplno. „Sociální média jsou velkou součástí našeho života, zrak se stal téměř důležitějším smyslem, než čich či chuť,“ řekl Blumenthal pro Radio Times.

Heston Blumenthal. Foto: ČTK/EFE/Javier Lizon

Fotografování jídel by podle kuchaře mohlo v budoucnosti zničit veškerý zážitek ze stolování. S jeho názorem souhlasí i američtí vědci, kteří zjistili, že fotografování jídla, muže negativně ovlivnit požitek ze stravování. Dále ve svém studii z roku 2014 uvedli, že nadměrné sledování fotek s jídlem může způsobit takzvané před nasycení. Což znamená, že lidé začnou být z jídla unaveni ještě dřív, než začnou jíst, vysvětlil profesor Joseph Redden pro server The Independent.

Samotný kuchař však uznal, že i on sám občas rád fotí, aby se mohl na vše podívat zpětně, ale nejdůležitější je podle užít ten okamžik v reálném čase. Svá slova uvedl na příkladu: Když visím něco krásného, jako je například západ slunce, nejdříve si ho naplno užiji sám a pak ho vyfotím.“

Foto: pixabay.com/StockSnap

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno