Je zajímavé kolik podnikavých lidí u nás žije. S některými z nich jsem měla možnost udělat rozhovory a jejich osudy jsou velmi zajímavé. Tentokrát jsem po letech oslovila svou známou, Lucii Herrera, která léta žila ve Španělsku. Dnes žije s manželem a dětmi v Praze a vedou úspěšnou rodinnou firmu el Olivar, která do Čech dováží nejen olivový olej, ale i něco navíc.

Lucie, vím že jsi vdaná za Španěla, ale také vím, že on pracoval v technických sférách. Jak se stalo, že jste začali vozit do Čech olivový olej a pak vybudovali značku El Olivar?

Manželova rodina už po několik generací pěstuje olivy v Andalusii na jihu Španělska. Po přestěhování do Čech jsme nikde nenacházeli olivový olej, který by nám svou kvalitou vyhovoval. Začali jsme si proto do Prahy vozit v kufru zásoby pro vlastní spotřebu, pak i pro příbuzné a známé. Časem se nám začali ozývat další lidé, kteří náš olej ochutnali a měli o něj zájem. Zhruba před dvěma lety jsme tedy založili „el Olivar“ a přivezli první paletu se zbožím. Minulý rok jsme otevřeli malou prodejnu v Praze na Letné a rozšířili sortiment o další produkty za Španělska.

Jaké olivové oleje nabízíte, a čím se odlišují od jiných na trhu?

Jsme členy malé kooperativy v městečku Baena, které leží mezi městy Córdoba a Jaén, tedy v oblasti Španělska, odkud pocházejí jedny z nejlepších olivových olejů vůbec. Oblast původu je u olivového oleje důležitá stejně jako u vína.

Všechny naše oleje mají chráněné označení původu „D.O.Baena“. To také znamená, že místní autority mnohem více hlídají výrobní postupy a kvalitu. V nabídce máme pouze olivové oleje extra panenské, tedy lisované mechanicky za studena a nijak chemicky či tepelně upravované. Oleje, které jsou běžně k dostání v supermarketech pochází většinou z velkovýroby. U stáčených olejů je zase složité zamezit oxidaci a zachovat chuť a vůni. Nádoby je nutné pravidelně pečlivě vymývat, protože i nepatrné množství starého oleje znehodnotí celý obsah.

My nabízíme možnost zdarma ochutnat a vybrat si druh, který vám nejvíce vyhovuje. Máme oleje od obyčejných, přes výběrové, až po vyloženě luxusní. Najdete u nás oleje nefiltrované, oleje z první sklizně v listopadu… Balené jsou vždy ve skle nebo v plechovkách a to v nejrůznějších formátech od maličkých až po pětilitrové. Zakládáme si na osobním přístupu k našim klientům. Musím přizpůsobovat otevírací dobu našim třem dětem a nemohu mít otevřeno tak, jak bych si přála. Nicméně se vždy snažíme vyjít vstříc a není pro nás problém věnovat se klientům po dohodě i mimo naši běžnou otevírací dobu. Připravujeme také dárková balení podle přání pro jednotlivce i firmy. Většinou v nich kombinujeme olivový olej s jinými produkty z naší nabídky (olivy, kosmetika s olivovým olejem, olivové dřevo, ale i španělské uzeniny nebo víno…). Kompletní nabídku našich produktů najdete na www.elolivar.cz.

Popovídej nám o olivovém oleji trochu více, prosím. Na co si při výběru dávat pozor? Který je ten správný na vaření, a který zase na saláty?

O prospěšných vlastnostech olivového oleje toho bylo napsáno mnoho. Mezi jeho nejvýraznější přínosy patří snižování rizika onemocnění srdce, obsahuje antioxidanty a vitamíny, pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu, podporuje metabolismus, napomáhá trávení, je vhodný pro různé druhy diet… Podle některých studií je extra panenský olivový olej svým složením mastných kyselin potravinou, která se nejvíce podobá mateřskému mléku!

Doporučuji kupovat pouze olej „extra panenský“. Ostatní oleje (panenské, z pokrutin, rafinované) jsou méně kvalitní nebo jsou tepelně či dokonce chemicky upravované, čímž ztrácí tělu prospěšné látky. Jednoduchým ukazatelem kvality oleje je údaj o kyselosti/aciditě. Ta nesouvisí s kyselou chutí, ale s podílem volných mastných kyselin. Ty se uvolňují během chemických reakcí při jakémkoli porušení povrchu oliv (vlivem škůdců, hniloby, při neopatrném zacházení během sklizně, nebo pokud nejsou olivy zpracovány okamžitě…). Olej se pak, mimo nižšího obsahu prospěšných látek, horších chuťových a čichových vlastností, také rychleji kazí. Čím je tedy číslo nižší, tím je olej kvalitnější. U extra panenských olejů nesmí tato hodnota překročit 0,8%. Oleje, které nabízíme my, mají aciditu 0,2 – 0,4%, podle druhu.

U nás je velmi rozšířený mýtus, že se na olivovém oleji nemá vařit nebo smažit. Není to pravda. Ve Španělských domácnostech nikdo ani na jiném oleji než olivovém nesmaží. Extra panenský olivový olej může dosáhnout v některých případech, podle druhu teplot, až přes 250 °C. Je proto dokonce na smažení vhodnější, než většina ostatních běžných tuků. Právě díky nízké aciditě má vyšší kouřový bod, což je moment, kdy se začíná přepalovat, ztrácí se z něj důležité a zdraví prospěšné látky a naopak se uvolňují ty škodlivé.

Já si použití oleje vybírám podle chuti. Do teplé kuchyně používám raději chuťově jemný a na studenou kuchyni si nechávám ty výrazné nebo nefiltrované. Intenzita chuti je dána jednak odrůdami oliv, ale také dobou sklizně. Sklízet se může od listopadu, kdy olivy ještě nejsou plně dozrálé, mají růžovou barvu a menší obsah oleje, který je velmi intenzivní. V lednu už jsou olivy úplně dozrálé, černé a obsahují hodně oleje.

Použití olivového oleje není omezené jen na smažení nebo do salátu, lze ho použít všude tam, kde se používají jiné tuky. Olivový olej zvýrazňuje chuť ostatních ingrediencí. Já ho dávám do pomazánek, na chleba místo másla (třeba i pod marmeládu!), dokonce i do bábovky. Moje děti ho jedly odmalinka už v dětských přesnídávkách.

Co si myslíš o kosmetice s příměsí olivového oleje. Máš v tomto směru nějaké tipy?

Stejně jako v kuchyni, má olivový olej široké uplatnění i v kosmetice. Blahodárné účinky olivového oleje na pleť jsou známé už od starověku. Olivový olej je silný přírodní antioxidant bohatý na mono-nenasycené mastné kyseliny, vitamíny A, D, E i K. Zklidňuje podrážděnou pokožku, vyživuje, hydratuje, má zvláčňující a regenerační účinky. Působí proti stárnutí, vypíná pleť a udržuje ji hebkou.

Dá se použít přímo na tělo, nehty, jako zábal na vlasy (např. v kombinaci s citronovou šťávou nebo žloutkem). Poslouží i jako odličovadlo, zvýrazní a vyživí nenalíčené řasy… My spolupracujeme s rodinnou kosmetickou značkou „Flor del Olivo“, která vyrábí z vlastního extra panenského olivového oleje přírodní BIO veganskou kosmetiku, která neobsahuje žádná barviva, parafiny, parabeny a není testována na zvířatech. Pro jejich produkty je, oproti jiným značkám, typický neobvykle vysoký obsah olivového oleje. Všechny jejich produkty navíc obsahují 35 % aloe vera a dále esenciální oleje a výtažky (např. argan, měsíček, heřmánek, levandule, opuncie…). Je velmi vhodná i pro ty, kdo mají závažnější problémy s pletí, jako třeba lupenku.

Zaznamenala jsem, že se u vás na webu objevují i šperky. Jsou z olivového dřeva, kdo je „má na svědomí“?

Šperky vznikly tak trochu náhodou. Ze zařizování obchodu nám zbylo pár kousků olivového dřeva s nádhernou texturou. Vystudovala jsem výtvarnou školu a ráda tvořím, tak mě hned napadlo je využít. Všechno jsou to ručně opracované originály – jemný řetízek s minimalistickým dřevěným korálkem ve tvaru vypeckované olivy: z jedné strany je křížek, z druhé kulatý otvor. Zatím máme jen pár kousků, ale je možné, že v budoucnosti přibudou další nápady.

Mimo šperků máme i další výrobky ze dřeva, jako například kuchyňská prkénka či napichovátka na olivy.

Jaké jsou plány El Olivar na rok 2018? Kde vás mohou naši čtenáři najít?

Především bychom rádi prodloužili otevírací dobu v našem obchodě ve Šmeralově ulici v Praze u Letenského náměstí až do pozdních odpoledních hodin. V budoucnu bychom rádi rozšířili prodejnu na malé bistro s jednoduchými studenými tapas a nabídkou španělských vín. Naše představa je vytvořit prostor, který by byl nejen prodejnou či bistrem, ale i místem k setkávání se Španělskem a španělskou komunitou v Praze.

Foto:pixabay.com/stevepb; el Olivar

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.