Trh s rostlinnou stravou se u nás i ve světě neustále rozrůstá a veganské verze dnes najdeme už téměř k jakémukoli klasickému výrobku. Převratnou novinku u nás představují veganské sýry české značky Alexýr, které má na svědomí dvaadvacetiletá Alexandra Šulcová. Jedná se o delikátní veganské hermelíny vyrobené šetrně k přírodě, bez násilí na zvířatech a ze surovin prospívajících našemu zdraví.

Zakladatelka projektu Alex si s myšlenkou vyrábět vlastní veganský sýr začala pohrávat po návratu ze studijního pobytu v Kanadě. „Měla jsem tam možnost ochutnat z široké nabídky veganských sýrů. Stala jsem se na nich doslova závislá a po návratu jsem musela urychleně vyhledat recepty veganských sýrů a začít je testovat. Nabídka v Česku byla totiž v té době dost neuspokojivá,“ vzpomíná na začátky tvoření Vegmelínu, tedy hermelínu z rostlinných ingrediencí, kterému dala název Alexýr.

Za značkou Alexýr stojí 22letá Alexandra Šulcová.

Značka Alexýr má v portfoliu osm druhů veganských sýrů. Všechny jsou vyrobené z kešu oříšků, které patří mezi suroviny bohaté na zdraví prospěšné látky. Na své si přijdou i celiaci, výrobce totiž nabízí i možnost objednat si bezlepkovou verzi. „Chceme zákazníkům dopřát delikátní prvotřídní rostlinné sýry. Ať už jí výhradně vegansky, trpí intolerancí laktózy, patří mezi celiaky nebo jen vyhledávají zdravější alternativu k mléčným sýrům, s našimi Vegmelíny se nemusí vzdát lahodné sýrové chuti,“ doplňuje Alex.

Po ryze pozitivních ohlasech od prvních zákazníků, kteří se již měli možnost s Vegmelíny seznámit prostřednictvím ochutnávek v Praze, Brně a Ostravě, se Alex rozhodla produkty představit lidem napříč republikou. Před časem tak odstartovala kampaň na crowfundingovém portálu Hithit.cz. Cílem bylo získat finance na to, aby mohla rozjet větší výrobu a rozšířit Alexýr po celém Česku. Požadovaná částka již byla pokořena, ale kampaň ještě stále běží. Produkty značky Alexýr je tady tak možné objednávat až od 5. února.

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.