Připravte si košík plný dobrot, vyzvedněte kámošky a vydejte se třeba do parku nebo louku. Nezapomeňte ani na playlist MP3 a super piknik může začít!

Chcete si s kámoškama pořádně popovídat, odpočinout si a zároveň se i skvěle pobavit? Na party je hluk, v kině si nepokecáte, na koupališti vás pořád někdo ruší… zkuste si vyrazit na piknik. Navíc můžete připravit i hravé odpoledne pro celou partu nebo s trochou snahy i romantickým večer s  přítelem.

KDE? To je jednoduché, hledejte zeleň. Městský park, louku, okraj lesa… pokud nechcete grilovat, je celkem jedno, kam se usadíte. Jen dávejte bacha, některé parky chození a sezení na trávě výslovně zakazují. Každopádně vždycky po sobě ukliďte! Odneste odpadky, posbírejte kelímky… a nesedněte si do mraveniště.

CO? Pokud nemáte chladicí tašku nebo malou přenosnou lednici, radši  vynechejte jídla, v nichž je třeba majonéza nebo čokoláda. Zkrátka něco, co se v teple rozpustí nebo zkazí. Hezký piknik si přece můžete udělat i s mísou ovoce, sušenkami a limčou nebo prosecem. Hlavní je ta správná společnost a místo. Klidně vyzkoušejte i některý z našich receptů!

JAK? Co s sebou? Talířky? Příbory? Skleněné lahve? Proč ne. Ale nezapomeňte, že to všechno něco váží a že to navíc můžete rozbít. Vyzkoušejte spíš papír a plast, po konzumaci všechno vyhodíte do koše a nebudete s sebou nic zbytečně tahat. A zábava je hned v plném proudu bez sebemenších nehod!

Udělejte z jídla zážitek.
Udělejte z jídla zážitek.

Mini řízečky

Na 12 kousků
4 telecí řízky, sůl, kajenský pepř, 6 snítek tymiánu (nebo jednu polévkovou lžíci sušeného), 1 menší snítka rozmarýnu (nebo jednu polévkovou lžíci sušeného), 50 g parmezánu, 150 g strouhanky, 3 vejce, 100 g mouky, 150 ml oleje, půl bio citrónu, 12 lístků salátu

Postup
Plátky telecího masa vložte mezi dvě potravinářské folie a pomocí paličky rozklepte 2 mm vysoké plátky. Každý plátek rozřízněte na tři díly, které z obou stran potřete kajenským pepřem a solí. Lístky tymiánu a rozmarýnu opláchněte, vysušte a nakrájejte najemno. Smíchejte je v misce s parmezánem a strouhankou. Na druhé misce rozklepněte vejce a do třetí nasypte mouku. Vezmětei si jeden plátek, obalte ho z obou stran v mouce, přebytečnou mouku oklepte, a pak ponořte plátek do mísy s vajíčkem. Pak dejte plátek do misky s bylinkovou směsí a pořádně ho obatel. Rozpalte si olej na pánvi a každý obalený plátek zprudka opečte  do zlatova jednu až dvě minuty. Vyndejte je z pánve a nechte vychladnout. Nakonec připevněte pomocí párátka kousek citrónu. Vše naservírujte na list salátu.

 

Salát s parmezánem

Pro čtyři osoby
1 hlávka zeleného salátu, 1 malé radicchio (červený salát), svazek rukoly, 4 stonky meduňky, 200 g cherry rajčátek, 2 polévkové lžíce medové hořčice, 3 kávové lžičky citrónové šťávy, sůl, pepř, 8 lžiček olivového oleje, 100 g parmezánu v kuse

Postup
Listy salátu a rukolu pořádně omyjte, osušte a natrhejte na menší kousky. Meduňku opláchněte, osušte a nakrájejte nadrobno. Rajčátka omyjte a rozkrájej na půlky. Saláty, rukolu, rajčátka a meduňku zamíchejte v jedné míse. Na zálivku použijte hořčici, sůl, pepř a olej. Z parmezánu vytvořte hoblinky. Před piknikem si připravte tři krabičky. Do jedné dejte salát, do druhé zálivku a třetí si připravte  na parmazánové hoblinky. Všechno spojte až těsně před podáváním na talíři.

 

Jahodové špízy
Na 12 kousků
100 g cukru, 30 g mandlových lupínků, 25 g loupaných nesolených pistácií, 500 g jahod, 75 g čokoládové polevy, 100 g mascarpone, 125 g vanilkového jogurtu, 2 lžičky moučkového cukru, 2 lžičky pomerančové šťávy, 12 špejlí

Postup
Cukr zahřejte na mírně rozpálené pánvi nebo v hrnci, dokud nezkaramelizuje. Nezapomeňte pořádně míchat, přidejte pistácie a mandle. Směs dejte zvlášť na pečicí papír, kde ztuhne. Pracujte opatrně, protože karamel je horký. Jahody umyjte, osušte a napíchejte na špejle. S polevou pracujte podle postupu na obalu (většinou jde o její rozpuštění v horké vodní lázni). 3pejle s jahodami polož na pečicí papír a půlku tekuté polevy pomocí lžíce nebo nože nacákej na jahody. Na horkou ještě nezatuhlou polevu naneste půlku mandlové směsi. Nechte všechno zatuhnout. Zhruba po půl hodině až to bude zatuhlé, špejle otočte a celý postup opakujte. Pak dejte špízy na dvě hodiny do chladna. Mezitím si připravte krém smícháním mascarpone, pomerančové šťávy, jogurtu, moučkového cukru. Můžete ho dát zvlášť do sklenice nebo do šálku a podávat s jahodovými špízy.

 

Zázvorovo-citrónový čaj
Na jeden litr nápoje
Čerstvý zázvor (asi 3 cm), 1 bio citrón, 2 lžičky javorového sirupu

Postup
Zázvor opláchněte a nakrájejte na velmi jemné plátky. Citrón umyjte v horké vodě, oloupejte ho do spirály a šťávu vymačkejte. Zázvor a citrónovou kůru dejte do hrnce, přidejte litr vody, přiveďte k varu a vařte zhruba deset minut. Nechte zchladnout a pak přelijte přes sítko. Přimíchejte šťávu z citrónu a javorový sirup a nechte pořádně vychladit. Pak už jen stačí nalít do lahví a vyrazit.

Cuketovo-paprikové placičky

Dávka pro čtyři osoby

300 g cuket, 1 červená paprika, 4 jarní cibulky, 4 snítky tymiánu, 4 vejce, 50 g mouky, sůl, pepř, 3 lžičky olivového oleje, 250 g jogurtu, 1 lžička sezamové pasty, půl lžičky citrónové šťávy, lžíce ostré papriky

Postup
Cukety oloupejte a na jemno nastrouhejte. Pořádně z nich vymačkej vodu. Umyjte papriku, a nakrájejte na jemné plátky. Omytou jarní cibulku nakrájejte na malé kroužky, z omytého a osušeného tymiánu otrhejte lístečky. Všechno to v míse promíchejte s moukou a vejci, osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Připravenou hmotu odebírejte lžíci a postupně nalívejte na horkou pánev, aby dostala tvar jakýchsi lívanečků.  Každá placička potřebuje zhruba čtyři minuty na každé straně. Mezitím si připravte jogurt, sezamovou pastu a citrónovou šťávu. Zamíchejte a dochuťte ostrou paprikou. Kdo má raději jemnější, může zvolit sladkou papriku. Nezapomeňte osolit. Do výborné jogurtové omáčky pak placičky namáčejte.

Co nesmíte zapomenout?

Deka, piknikový koš/taška, ubrousky, plastové nádobí, nápoje, otvírák na lahve, teplejší svetr, deštník nebo pláštěnka, pytel na odpadky, opalovací krém, ochrana proti komárům

Foto: Profimedia.cz