K letní pohodě patří pořádná sladkost. Tak jako před lety na prázdninách u babičky. Nemusí jít jen o sváteční nedělní záležitost. Záminku k mlsání může přinést klidně každý všední den. Zkuste jeden z ovocných tipů.

Borůvkový koláč s tvarohem

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 3 vejce
  • Extra Jam borůvkový Hamé
  • 150 g másla
  • půl balení prášku do pečiva
  • dvě lžíce mléka
  • 100 g cukru moučka
  • lžíce vanilkového pudinku

V míse na těsto promícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Přidáme změklé máslo, vanilkový cukr, 1 žloutek a mléko a pečlivě propracujeme na tužší těsto.

Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme malým množstvím hladké mouky. Na dno dáme připravené těsto a navlhčenými prsty rozhrneme na celou plochu. Vložíme do lednice zatuhnout.

Bílky ušleháme na sníh a dáme na chvilku stranou. Tvaroh utřeme se žloutky, cukrem moučkou a pudinkovým práškem, případně můžeme nahradit škrobem. Poté zlehka zapracujeme ušlehané bílky a naplníme do formy. Dáme do trouby a pečeme 25–30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Upečený koláč vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Nakonec potřeme borůvkovým džemem a nakrájíme.

Piškotová buchta s přesnídávkou a jogurtovou polevou

  • 2 vejce
  • 240 ml mléko
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 2 kusy ovocné přesnídávky Hamánek s meruňkami
  • 180 g cukru krupice
  • 120 ml oleje
  • 260 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 150 g bílého jogurtu

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme stranou do velké mísy a z bílků vyšleháme pevný sníh.

Žloutky ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně po částech přidáváme olej, mléko, polohrubou mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně zapracujeme sníh z bílků.

Těsto nalijeme na vymazaný plech. Potřeme vrstvou meruňkové přesnídávky a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Trvá to zhruba 20‒30 minut.

Na ještě horký koláč rozetřeme bílý jogurt a necháme vychladnout.

Sicilská crostata

  • 300 g hladké mouky
  • 90 g másla
  • 5 g sušeného droždí
  • 1 ks Extra Jam meruňkový Hamé
  • 100 g cukru moučky
  • 2 vejce
  • 1 ks vanilkového cukru

Mouku prosejeme a nahrubo do ní nastrouháme máslo právě vyndané z lednice. Promícháme ho s moukou a přidáme cukr a vejce. Rychle propracujeme na pružné těsto. Přikryjeme ho fólií a dáme minimálně na půl hodiny odpočinout do lednice.

Z hroudy těsta oddělíme zhruba dvě třetiny a menší část vrátíme do lednice. Větší část vyválíme na slabý plát a opatrně přeneseme do vymazané formy. Dno několikrát propíchneme vidličkou a potřeme vrstvou meruňkové marmelády.

Zbylé těsto vyválíme a nakrájíme z něj delší proužky. Poskládáme je do kříže na marmeládový základ – toto je tradiční dekorace crostaty.

Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 25–30 minut do zezlátnutí. Hotovou crostatu můžeme jíst ještě teplou, jen ji necháme pár minut vydýchat.

 

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.