Venku fičí vítr, příroda je pokrytá sněhem a promrzlá mrazem, vaše tělo potřebuje více odpočívat a hlavně se pořádně prohřát. V zimním období by se měli jíst potraviny, které organismus zahřejí.

Mezi potraviny s teplým účinkem na organismus patří z obilovin pohanka, jáhly, sladká rýže, z masa jsou to kuřecí, skopové, kuřecí a hovězí játra, jehněčí a hovězí ledviny, ale také garnát a úhoř. Z mléčných výrobků mají teplý efekt kozí a ovčí mléko, plísňový sýr a máslo a dále také slepičí vejce. Z koření je to zázvor, skořice, badyán, bazalka, fenykl, hřebíček, pepř, kmín, muškátový ořech, chilli, kari, vinný ocet a hořčice. Z nápojů jsou zahřívající „tvrdý“ alkohol, červené, švestkové a rýžové víno.

Ovoce volte spíše z našeho klimatického pásma. Exotické ovoce slouží k ochlazování organismu, tudíž v zimním období, i přes masivní nabídku na pultech obchodů, se mu vyhýbejte.

Zázvor

Určitě všichni znáte specifickou chuť zázvoru. Je pálivý a prohřívající. Navíc má i léčebné účinky. Je vhodný při nachlazení a dýchacích potížích, je protizánětlivý, podporuje pocení a snižuje bolest. Pokud se chcete opravdu zahřát, připravte si čaj z čerstvého zázvoru, nebo zázvor použijte do omáček.

Skořice

Největší výhoda skořice je, že ji lze použít do jakéhokoli sladkého jídla. Voňavá skořice nejenom že zahřívá celý organismus, ale zlepšuje celé trávení. Stejně tak působí proti bakteriím, což z ní činí skvělého pomocníka v boji proti bacilům.

Pohanka

Pohanka přináší do našeho těla energii (zahřívá, stahuje, zrychluje). Proto je doporučené ji konzumovat hlavně v zimním období alespoň 2x či 3x do měsíce. Navíc obsahuje cennou látku rutin a celkově je pro vaše tělo skvělá.

Chilli

Chilli papričky jsou pálivé díky obsahu kapsaicinu, který zahřeje, a zároveň se jeho přítomnost v těle postará o vyplavení endorfinů a serotoninu, takže podporuje dobrou náladu. Chilli se výborně hodí při rýmě, protože pomáhá uvolňovat ucpaný nos, a taky působí jako dezinfekce v trávicím traktu.

V zimě více než jindy vařte fazole a jiné luštěniny. Ledvinám nejvíce svědčí fazole adzuki, které jsou s porovnáním s jinými fazolemi lépe stravitelné, obsahují větší množství fosforu, železa, draslíku, kyseliny listové a tím vám pomáhají dodat energii a eliminovat únavu.

 

Foto: pixabay/ Ajale/Couleur/babawawa