Koriandr je pěstován jako léčivka a kuchyňská bylinka už 3000 let. Má rád slunečnou a teplou polohu. V takových podmínkách kolem sebe šíří zvláštní směs vůně připomínající šalvěj s borovicí a citronem.

U koriandru se sbírá plod a list. Pěstuje se již několik tisíc let jako léčivé koření, je dodnes v lidovém léčitelství velmi používaný. Užívá se hlavně při zažívacích potížích, proti nadýmání, proti křečím v břiše a žaludku, kolikám v trávicím traktu. Příznivě ovlivňuje činnost slinivky břišní. Silice v něm obsažené zvyšují chuť k jídlu tím, že podporují tvorbu žaludeční šťávy. Má také příznivé účinky na nervovou soustavu, stimuluje i tělesnou činnost. Podporuje vykašlávání. Tato bylina se používá i k hubení střevních parazitů. V některých oblastech je koriandr vychvalován jako velmi účinné afrodiziakum.

Koriandr se pěstuje také v Česku, je příbuzný anýzu, kmínu a kopru. Používá se jako koření, především k nakládání hub a zeleniny (červená řepa a okurky), do chleba, který tak činí stravitelnější, je klasickou přísadou do perníku, uzenářských výrobků, k přípravě jehněčího, vepřového a hovězího masa. Čerstvé lístky jsou vhodné na ryby a mořské dary, do polévek, do luštěnin, zeleninových salátů, sendvičů a na restovanou zeleninu. Využití nachází také ve výrobě alkoholických nápojů včetně vín. U koriandru jsou poživatelné všechny části rostliny. Koriandr tvoří jednu ze základních součástí indického karí a uplatňuje se v ostré mexické, arabské i asijské kuchyni.

Semena koriandru se používají při pečení pečiva i zákusků a vánočního cukroví. Vhodná jsou také do nádivek, paštik a pod tučná masa.

V lednici vám ale koriandr příliš dlouho nevydrží. Nejlepší je proto vypěstovat si na zahrádce nebo v truhlíku za oknem rostlinky vlastní. Není nijak náročný, takže to zvládne i úplný začátečník.

Smoothie s koriandrem

Ingredience:

  • ½  šálku kokosového mléka
  • šťáva z limetky
  • ananas dle chuti
  • ½ hrsti čerstvého koriandru
  • kokosová voda – dle hustoty
  • ½ čajové lžičky chlorela (prášek)

Všechny ingredience dáme do smoothie mixéru a pečlivě rozmixujeme. Přelijeme do sklenice – nejlépe s brčkem.

Text: Darina Zumrová

Foto: profimedia