I když se v jídle kontrolujete a snažíte se vybírat zdravé potraviny, váha pořád nejde dolů. Kde se stala chyba?

Hodně lidí, kteří navštíví mou praxi za účelem zhubnutí pár kilo, se vlastně ničím zásadním proti zdravému stravování neprohřešují a přitom váha nejde dolů. Často mají pocit, že ty, které se cpou knedlíky a svíčkovou jsou pak na tom vlastně lépe…

Nepodléhejte trendům

Z časopisů, televize i knih se na nás valí mnoho hubnoucích trendů, které jsou často opravdu zajímavé a tak neodoláme a po některém z nich tu sem sáhneme. To by samo o sobě nebylo problémem, jenže když mícháme více věcí dohromady, popřípadě často měníme styl, kterým se stravujeme, není to pro tělo vhodné. Je proto dobré si vybrat jeden směr a podle něj se řídit aspoň půl roku, a pokud našemu tělu svědčí, je ideální se ho držet co nejdéle a lákadlům jiného hubnutí odolat.

Přizpůsobujte se ročním obdobím

Při pozvolném, ale trvalém hubnutí je důležité žít v souladu s rytmy přírody. Nechci vás nutit k tancům na paloučku za úplňku, spíše je dobré si vzít příklad ze stravy našich předků. S blížícím se podzimem je více než nutné vyměnit studené, byť nekalorické saláty a studené jídlo obecně, za vařené. To pak platí i v zimě. Nejen že polévka, kaše nebo omáčka jsou pro naše tělo mnohem lépe stravitelné, ale tento styl jídla nám také dodá energii a prohřívá. Taková dýňová polévka na večeři nebo oblíbené vietnamské pho zasytí a určitě po něm neztloustnete. Nechci vás nabádat, abyste se večer přejídali svíčkovou se šesti, to vůbec ne. Skladba surovin, ze kterých vaříte by měla být především večer lehčí – tedy třeba tepelně upravená zelenina, luštěniny, ryby. Z příloh pak nejlépe rýže nebo brambory.

Koření umí nastartovat

Hořké nebo pálivé má kromě lahodné chuti i schopnost nastartovat metabolismus. Takže pokud potřebujete zhubnout, zkuste přidávat do jídla trochu povzbuzujícího čili  nebo směs pepřů. Jestli si na pálivé nepotrpíte, zkuste to na úvod aspoň se sušeným zázvorem, který má velmi dobrou chuť a není štiplavý. Většina čerstvých bylin by se dala zařadit do kategorie „hořké“, takže není od věci si bazalku, koriandr nebo třeba rozmarýn pěstovat na kuchyňském okně a hojně ho do jídla při vaření přidávat.

Ovoce raději zvlášť

To, že je ovoce plné cukru, víme… je to ale “hodný” cukr, který v uměřeném množství tělu udělá dobře. I při výběru ovoce je dobré se zaměřovat na to, co v našich končinách roste sezónně a když je zima, tak se omezit na jablka, hrušky či občasně citrusy a exotickému ovoci se spíše vyhnout. Důležité ale je, snažit se ovoce oddělit od ostatního jídla. Má totiž tendenci kvasit a nadýmat, což v kombinaci s jinými potravinami dělá v trávení neplechu. Pokud tedy trpíte na nadýmání a pomalé trávení, zkuste schválně udělat třeba po obědě pauzu, dejme tomu dvě hodinky, a pak teprve sníst jablko nebo banán. Ovoce je dobrou svačinko a ještě lepší jsou ovocné freshe, které trávením protečou a nezatíží ho, ale není ideální je míchat s něčím dalším.

Jezte, když máte hlad

Dobrá rada nad zlato, říkáte si, ale jíst jen při pocitu hladu je opravdu důležité. Ne pro každého, je dobré jíst po dvou hodinách, stejně jako ne každý zvládne jíst třikrát denně. To je ale tak individuální, že musíte své tělo pozorně sledovat a pochopit, kdy vás k jídlu nutí oči a hlava, které si ve vitríně zamilují okouzlující dortík, a kdy je to prázdný žaludek.

Obecně pak platí, že pokud chceme pozvolna hubnout bez jo-jo efektu, je dobré jíst maximálně do sedmi hodin večer. Pak případně jen polévky. Samozřejmě, když občas zhřešíte, nic se nestane, ale hřešení by nemělo být pravidlem. Pak je hned nutné navázat tam, kde jste skončili.

Samostatnou kapitolou je pak alkohol. Nechci ho doporučovat ani zakazovat, je ale hodně kalorický. Například, když pijete každý večer jeden cider – alkoholu to sice moc není, ale kalorií tolik, že váha hned tak dolů nepůjde. Hořké pivo v omezeném množství naopak trávení může pomoci a víno je takový neutrál…

Foto: Profimedia.cz