O příznivých účincích konzumace luštěnin na lidský organismus slyšíme často, i přesto na našem stole obvykle chybí. A to je velká škoda! Čočka je bohatým zdrojem vitaminů a minerálů a její konzumací pomůžeme nejen pleti a vlasům, ale i náladě. Navíc se tento recept – s vaším malým přičiněním – uvaří téměř sám.

Luštěniny se mohou stát oblíbenou pochoutkou nejen při redukci váhy, ale vzhledem k jejich pozitivním účinkům na naše tělo bychom je neměli opomíjet ani v běžné stravě. Obsahují vysoké množství vlákniny, která dokáže zasytit i přes nízký obsah kalorií, jejich konzumace navíc dodá našemu tělu i potřebné množství bílkovin. Pokud se chceme vyhnout jarním depresím i únavě a dodat tělu například potřebný vápník, hořčík a vitamin B, který nám po dlouhé zimě chybí, luštěniny jsou tím pravým způsobem, jak organismus nastartovat.

Připravte si například kari z červené čočky. Tu navíc není potřeba ani máčet, krásně změkne během několika minut vaření a v kombinaci s kari vás nabije potřebnou energií.

Skvělé kari z červené čočky.

Ingredience (na 2 porce):
2 velké brambory
2 větší mrkve
1 plechovka krájených rajčat
1 cibule
100 g červené čočky
1 litr zeleninového vývaru
olivový olej
1 lžička kari
špetka mletého římského kmínu
sůl
čerstvě nasekaný koriandr

Postup:
Nejprve si rozehřejeme pánev a připravíme veškeré suroviny, cibulku nakrájíme nadrobno, mrkev a brambory na kostičky. Na olivovém oleji zpěníme nasekanou cibulku, a jakmile začne sklovatět, přidáme lžičku kari, římský kmín a necháme ještě chvíli rozvonět. Přidáme pokrájená rajčata, mrkev i brambory a pod pokličkou necháme asi 30 minut na mírném plamenu probublávat, dokud mrkev a brambory nezměknou. Nakonec už stačí jen přidat propláchnutou červenou čočku a ještě 5 minut povařit. Hotové kari dochutíme a podáváme posypané nasekaným koriandrem.

Recept pro blog.kitchenaid.cz vytvořila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.