Prosciutto neboli sušená vepřová šunka pochází z Itálie a je považována za celosvětově známou pochoutku. Rozeznáváme dva druhy prosciutta, a to cotto neboli šunku vařenou a crudo, což je označení pro šunku syrovou. Italové si ji dopřávají v mnoha podobách snad ke každé večeři a svou cestu si tato delikatesa našla i do kuchyň českých hospodyněk. Jak se ale prosciutto vyrábí a jakými způsoby ji lze využít?

Prosciutto se, jak již bylo výše zmíněno, vyrábí ze sušeného vepřového masa, a to konkrétně z kýty. Ta se očistí, zbaví šlach a přebytečného tuku a následně se nakládá do soli po dobu několika týdnů až měsíců. Po naložení se poté očistí a za různých podmínek se suší. Typů prosciutta však existuje mnohem více a v Itálii nalezneme odlišný postup při výrobě snad na každé farmě zabývající se chovem prasat a výrobou této delikatesy.

Historie je však jen jedna a traduje se, že již friulští Keltové věděli, jak maso konzervovat nasolováním a sušením, aby ho pak mohli během svého putování bez obav konzumovat. V dnešní době prosciutto nalézá využití v mnoha podobách, přidat se může do salátů, na pizzu, jako náplň do masa a samozřejmě i do sendvičů. My pro vás níže sepsali tři základní recepty, díky kterým si prosciutto zamilujete.

Rolka z prosciutta a ricotty

Rolky z prosciutta a ricotty patří mezi jeden z nejjednodušších italských předkrmů, který ocení i ti největší gurmáni. Jeho příprava je přitom rychlá a nevyžaduje žádný větší kuchařský um, pouze kvalitní suroviny. Potřebovat budete prosciutto, ricottu a rukolu.

Vezměte plátky prosciutta a doprostřed rozprostřete ricottu s najemno nakrájenou rukolou. Prosciutto zabalte do kulaté rolky a podávejte posypané rukolou. Nejste-li příznivci rukoly, náplň lze dochutit jinými bylinkami, například bazalkou.

Farfalle panna prosciutto

Jedná se o jednoduchý a rychlý recept, jehož základem jsou italské těstoviny farfalle, prosciutto, parmezán a smetana.

Těstoviny uvařte do podoby al dente. Mezitím si prosciutto nakrájejte na malé kousky a orestujte ji na másle a olivovém oleji. Následně přilijte smetanu a nechte ji zredukovat. Podle chuti do omáčky nastrouhejte parmezán a poté přidejte uvařené těstoviny. Ty můžete před podáváním posypat petrželkou a zakápnout olivovým olejem.

Sendvič s prosciuttem a rukolou

Sendvič s prosciuttem a rukolou je rychlá svačinka či oběd, který připravíte během pár minut. Vezměte si tmavý toastový chléb, namažte jej hrubozrnnou hořčicí a poté na něj naskládejte šunku, libovolný italský sýr, rukolu a na plátky nakrájené rajče. Následně přikryjte druhý plátek chleba, a pokud je to potřeba, upevněte sendvič párátkem.

Kam na kvalitní prosciutto?

Kde koupit tuto kvalitní italskou ingredienci? Doporučit můžeme italskou degustační prodejnu Gran Gusto Food, která se nachází ve Štefánikově ulici v Praze a kde najdete jak tradiční italská vína, tak lahodné sýry, uzeniny, olivové oleje či kávu. Veškeré suroviny si můžete zakoupit pro svou potřebu domů či je zde možné posedět a vše ochutnat na místě. K dispozici je vám profesionální personál, který vám dokáže poradit s výběrem a otevřeno je každý všední den od osmi od rána do devíti do večera.

Foto: pixabay/zalazaksunca/skaryclown_voice

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno