Honí vás mlsná? Tak zkuste sáhnout po sladkém receptu připraveným z ovoce. My jsme sáhly po letní dobrotě – jahodách. Sice je ještě jaro, ale proč si tuto dobrotu odpírat a neužít už teď.

Jahodová bezlepková bábovka

Na těsto:

  • 150 g Rýžové mouky Labeta
  • 50 g Kokosové mouky
  • 100 g Kukuřičné mouky Labeta
  • 1 Kypřicí prášek do pečiva bez lepku Labeta
  • 2 vejce
  • 2 hrnky vody
  • 6 lžic mletého xylitolu (sladidlo)
  • 1 ½ středně velkého jablka bez slupky
  • 2 jahody střední velikosti

Na polevu:

  • 10 lžic citronové šťávy
  • 5 g mletého erythritolu (sladidlo)
  •  5 g mletého xylitolu (sladidlo)
  • citronová kůra z 1 citronu

Postup:

Suroviny pro přípravu těsta umixujeme, vlijeme do vymazané a bezlepkovou moukou vysypané formy na bábovku. Necháme péct na 160 °C dozlatova cca 45 minut. Citronovou šťávu a sladidlo dáme do misky a šleháme do té doby, než získáme tuhou hmotu. Poté do ní vmícháme citronovou kůru. Bábovku vyndáme z trouby a po vychladnutí jí potřeme polevou a zdobíme jí jahodami. Dáme vychladit do lednice.

Šlehačkový dort s jahodami

Na těsto: 

  • Směs na bábovku bez lepku LABETA (dříve pod označením DIA)
  • 3 vejce
  • 175 ml vody nebo mléka
  • 150 ml oleje 

Na krém:

  • 2 smetany ke šlehání
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 tvaroh
  • 100 g cukru
  • 2 ztužovače šlehačky LABETA
  • ovoce

Postup:

Korpus

Směs na bábovku smícháme s vejci, olejem a vodou (či mlékem) a šleháme asi 4 minuty. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme na 160 °C asi 40 minut (řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou). Propečení odzkoušíme párátkem.

Krém

Do téměř vyšlehaných šlehaček s cukrem přidáme 2 ztužovače a vyšleháme dotuha. Přidáme zakysanou smetanu a tvaroh a došleháme.

Dokončení dortu

Vychladlý korpus rozřízneme na dvě části, prostředek namažeme domácím jahodovým džemem a částí krému. Zbytkem krému ozdobíme celý korpus. Dort necháme v lednici vychladit. Před podáváním zasypeme horní část dortu plátky čerstvých jahod.

Jahodové knedlíky

 

Potřebujete:

  • Směs na halušky LABETA
  • 350 ml vody
  • jahody

Postup:

Směs na halušky smícháme s vodou, necháme odpočinout. Pracovní plochu posypeme polohrubou moukou, aby se těsto nelepila a lžící vykrajujeme bochánky těsta, které plníme jahodami. Knedlíky vkládáme do vroucí vody na cca asi 15 min. Polijeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem, skořicových cukrem, kakaem nebo osmaženou strouhankou.

Foto: pixabay.com/pasja1000, archiv

 

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.