Máte mlsný jazýček, ale chcete si udržet váhu? Vyzkoušejte jablkové mlsání na sto způsobů. Můžete si vytvořit kalorickou bombu i základ pro zdravou snídani a ještě dodržujete sezonnost…

Ingredience:

  • půl kila jablek, nejlépe ze zahrádky
  • lžička třtinového cukru
  • skořice
  • šťávu z jednoho bio citronu
  • lžíce másla nebo lépe ghí – přepuštěného másla
  • Na karamel pro mlsouny:
  • 50 ml smetany
  • 150 g třtinového cukru
  • 50 g másla

Jablka omyjte, vykrájejte jadřince a nakrájejte na měsíčky, ale můžete i na kostičky. Do hrnce dejte trochu ghí či másla, hoďte na něj jablka a přidejte skořici, třtinový cukr a šťávu z citronu. Za občasného míchání duste pod pokličkou na mírném ohni, když se bude šťáva moc odpařovat, přidejte trochu vody. Duste asi 30 minut, dokud není z jablíček a koření lahodná směs.

Takto připravená jablíčka můžete využít na snídani, teplá jsou výborná samotná nebo s müsli či jako ozdoba ovesné či jiné kaše.

Nebo je můžete ještě trochu „vytunit“ – třeba karamelem.

Jak na to? Na rozpálené pánvi orestujte třtinový cukr a přidejte deci vody a máslo. Ztlumte plamen na minimum a nechte rozpustit směs na karamel, míchejte, ať se nepřichytí. Když je hotovo, přidejte trochu jablečné směsi a smetanu – prohřejte a ideálně ještě přidejte opečené mandle. Podávejte s kopečkem oblíbené zmzliny.

Je to rychlý dezert, který připravíte pro nečekanou návštěvu a vždycky sklidíte obdiv…

Foto: depositphotos/belchonock

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.