Častým sezením u počítače dochází v posledních letech k nárůstů očních problémů. Předcházet jim můžeme jednoduše, třeba správnou stravou. Tak tedy, které potraviny očím škodí a které naopak prospívají?

To, že náš zrak zachrání čerstvá mrkvička, je podle lékařů mýtus. K podpoře zraku sice pomáhá, ale ne více než jiné potraviny. Díky betakarotenu, který mrkev obsahuje a v těle se přemění na vitamin A a s jehož pomocí dochází k výživě sítnice, jistý vliv na kvalitu zraku mrkev má…. „Vitamín A se však nachází i v mnoha jiných potravinách – jak rostlinných, tak živočišných. Obsahují ho například mléčné výrobky, vaječný žloutek, špenát, zelí, rybí tuk nebo játra,“ řekl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Kurkuma – zázrak z Indie

K výraznějšímu zlepšení zraku může dojít, pokud do jídelníčku zapojíte více indického koření, zvaného kurkuma. Ta má prokázané pozitivní účinky na naše zdraví v mnoha ohledech. Jen pozor, nezaměňte ji se stejně žlutým kari, což je směs koření „vymyšlená“ Brity při indické kolonizaci. Zatímco kurkuma je jednodruhové koření. „Pro dobrý zrak je podstatný také lutein – ten je obsažen například v obilí, ovoci a zelenině nebo ve vaječném žloutku. Na správné fungování enzymů v oku má velký vliv zinek. Proto je důležité konzumovat potraviny bohaté na tento minerál. Mezi ty patří například vajíčka, mléko, dýňová semínka, ústřice nebo pštrosí maso. Naopak zraku neprospívá časté pojídání tučného masa. Škodlivé látky se usazují v cévách, a to v celém organismu, tedy také v cévách oka, zejména v oční sítnici, což může vést k jejímu závažnému poškození. Vhodné je také upřednostnit například olivový olej před živočišnými tuky,“ popisuje Pavel Stodůlka

Pokud tedy máte pocit, že váš zrak už není, co býval, nesvádějte to na věk, ale začněte na problému pracovat.

Foto:Depositphotos/klenova

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.