Detox organismu se stal nedílnou součástí zdravého životního stylu. Po zimě nás čeká očista těla jarním detoxem. Právě strava raw by pro řadu z vás mohla být ideální cestou. Její výhodou je příjem čerstvých zdravých surovin, nenáročnost přípravy či úbytek váhy. Za kvalitu si bohužel připlatíte, na druhou stranu ale ušetříte na energiích.

Raw stravování spočívá v jídle stvořeném přírodou, tedy v zelenině, ovoci, listové zelenině, v ořeších a semenech, vše v nezpracovaném, čerstvém a zralém stavu! Základem raw stravy je odšťavňování, mixování, sušení do 42 °C, zamrazování. Důležitý je příjem co největšího množství zeleného, to znamená chlorofylu, ten najdeme třeba ve špenátu a salátech.

Nestačí ale jen změnit jídelníček, je nutné se očistit také zevnitř. To, co v sobě máme za 40 let života nastřádané, za pár dní samo nezmizí. „Nejen v rámci detoxikačních procedur doporučuji zařadit do jídelníčku co nejvíce ovoce, zeleniny a raw stravy. Nezatěžuje organizmus jako strava vařená a plná živočišných surovin. Většinou zhubneme, jídlo nás doplní energií a vitalitou a často i pročistí. Začněte klidně postupně, alespoň jedním „zeleným dnem“, vyzívá Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery.

Výhody raw stravy

Zní to až neuvěřitelně, že jiný pohled na jídlo a stravování může mít až tak pozitivní vliv na člověka jako celek, na váhový úbytek v desítkách kilogramů, zlepšení a nabytí ztracené imunity, uzdravení se z různých kožních onemocnění, alergií, zkrátka „sbohem všem lékům“. Výhody jsou i ekonomické, ušetříte za plyn či elektriku. Příprava salátu, umixování smoothie, dipu, omáčky či pomazánky zabere pár minutek a spotřeba elektřiny je minimální. Nespornou výhodou je jednoduchost přípravy. Velikou výhodou raw stravy (pokud to ovšem s množstvím sami nepřeženete) je, že se po jídle necítíte unavení a nemáte potřebu si odpočinout a dát si „20“. Naopak, raw strava nezatěžuje tělo. Nabije vás energií.

Nedostatky

Nevýhodou je určitě nátlak okolí. Přátelům, kolegům, lidem v práci a všem okolo musíte často vysvětlovat, proč s nimi nejdete na „normální“ oběd nebo večeři do restaurace. Slabší povahy nemusejí nátlak okolí snášet pozitivně.

Začněme přemýšlet nad tím, co vůbec jíme. Internet je dnes plný různých naprosto rozporuplných názorů, ale musíme si vybrat a postupně si uvědomovat, co nám pomáhá. Nezapomeňme, že každý jsme originál a máme jen tu svou vlastní cestu.

 

Foto: bistRAWveg_bedynka