Luštěniny jsou nedílnou součástí jídelníčku už od pravěku a své nezastupitelné místo mají i v novodobé kuchyni. Čočka patří k nejoblíbenějším druhům luštěnin a díky vysokému obsahu vlákniny, železa a kyseliny listové je opravdovým power boosterem.  

Křupavý čočkový salát s olivami a fetou je plnohodnotným hlavním chodem. Dodá tělu energii, dá se bez problémů sbalit na cesty a hotový je za chviličku.

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 200 g čočky
  • 250 g sýru feta
  • 200 g černých oliv (bez pecek, lze použít i olivy naložené v oleji a koření)
  • 1 rajče
  • 2 jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 citronu v biokvalitě
  • 75 ml olivového oleje
  • 4-5 polévkových lžic bílého balsamikového octa
  • 1 čajová lžička sladké hořčice
  • 1 čajová lžička medu
  • 3 snítky tymiánu (lze nahradit sušeným)
  • sůl a pepř

Postup:

Čočku na chvilku namočte ve studené vodě, bude se rychleji a lépe vařit. Poté ji uvařte doměkka, trvá to přibližně 15 – 30 minut dle vybraného druhu. Sceďte ji přes sítko, prolijte studenou vodou a nechte vychladnout.

Citron omyjte horkou vodou, rozpulte a z poloviny vymačkejte šťávu. Ze snítek tymiánu otrhejte lístky, jarní cibulku omyjte a nakrájejte na jemná kolečka. Česnek očistěte
a prolisujte. Olivy rozpulte.

Smícháním prolisovaného česneku, olivového oleje, balsamikového octa, medu a hořčice vytvořte zálivku, kterou dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Sýr feta nalámejte na středně velké kousky a nechte ve vytvořené směsi chvilku marinovat.

Do mísy dejte čočku, tymián, olivy a promíchejte. Poté přidejte fetu a zálivku.

Salát podávejte s čerstvou bagetkou či chlebem.

Více zdravých receptů naleznete zde

Foto: Depositphotos