O víkendu si připomínáme třicet let od Sametové revoluce. Hodně věcí se od té doby změnilo. Něco ale zůstalo. Třeba naše chutě. Pojďte si připomenout, na čem jste si pochutnávali třeba právě před těmi třemi desítkami let.

Bůčková paštika s nakládanou cibulí

  • Staročeská bůčková paštika Hamé,
  • 5 lžic vinného octa,
  • 2 lžičky soli,
  • 2 kusy bobkového listu,
  • 2 snítky tymiánu,
  • 5 lžic cibule,
  • 2 lžičky cukru krupice,
  • 4 kuličky nového koření,
  • 8 kuliček černého pepře,
  • 200 ml vody.

Postup:

Červenou cibuli oloupemee a nakrájíme na plátky. Dáme do kastrůlku spolu s kořením, octem, solí i cukrem a vše zalijeme vodou. Zahřejeme a necháme 2‒3 minuty přejít varem. Potom slijeme a necháme vychladnout. Staročeskou bůčkovou paštiku natřeme na krajíc chleba a ozdobíme cibulí.

Míchanice

  • 250 g Moravského uzeného Hamé vynikající kvalita,
  • 3 vejce,
  • 2 lžíce octa,
  • 50 g slaniny,
  • lžíce Křeníku Hamé.

Vejce si uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Uzené a slaninu nakrájíme také na kostičky. V míse smícháme uzené, křeník a ocet. Nakonec přidáme vejce a zlehka zamícháme.

Domácí chléb s paštikou

  • 4 hrnky hladké mouky,
  • 2 lžičky soli,
  • 1 a půl lžičky sušeného droždí,
  • 2 lžičky kmínu,
  • 2 hrnky vody Voda 2 hrnky,
  • 170 g paštiky Májka tradiční receptura HAMÉ.

Mouku smícháme s kmínem, solí a droždím. Přidáme vodu a promícháme. Měla by vzniknout relativně tekutá hmota. Mísu s těstem překryjeme utěrkou a necháme minimálně 4 hodiny kynout (optimálně 8-12 hodin).

Troubu předehřejeme na 230-240 °C a rovnou do ní dáme nahřát formu s víkem (např. skleněnou formu s víkem na kuře). Musí být opravdu rozpálená, aby se k ní chléb nepřipekl. Těsto vlijeme do řádně vyhřáté formy, přiklopíme a pečeme 30 minut. Poté odkryjeme a pečeme dalších 10 minut. Chléb necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme s paštikou Hamé Májka.

1 komentář

  1. Tak to me pobavilo. Chleba s pastikou si pamatuju jako dite. Od te doby jsem ho nemel 🙂 Diky za pripominku! Tenkrat jsme asi na moc lepsiho proste nemeli. Snazim se, abych sve rodine jednou mohl nabidnout a doprat vic. Investuji, jak jen to jde. Nemovitosti, kryptomeny, Zonky… treba diky tomu budu jednou Rentier (mimochodem, znate toho Rentiera – zkusenosti?) a snidat kaviar se sampanskym!

Comments are closed.