Dezert husté pěnové substance, který neodolatelně voní po čokoládě. To je chocolate mousse! Oblíbená byla již v osmnáctém století ve Francii, ale první recept byl zaznamenán o skoro sto let později, roku 1897 v sekci pro hospodyňky Bostonského globu. I dnes se tato pochoutka těší značné popularitě a receptů na čokoládovou pěnu je nepřeberné množství. Vyzkoušejte alespoň jeden z nich a užijte si vlastní „čokoládové nebe“.

Někteří lidé považují chocolate mousse za nejlepší dezert na světě, a tak není divu, že má i svůj neoficiální mezinárodní den. Připadá na 3. dubna a oslavit ho můžete přípravou tohoto lahodně vonícího pokrmu. Stačí vám k tomu jen pět ingrediencí, ale myslet je třeba na to, že tajemstvím úspěchu je kvalitní (nejlépe hořká) čokoláda.

View this post on Instagram

In 1892,New York City, the first written record of its appearance is actually from an exposition.The recipe first started appearing in a “Housekeepers Column” in the 1897 edition of the Boston globe. The origins of this delicacy are largely unknown, but it is known that it was a popular dish in the 18th century in France. In French, the word Mousse means ‘foam’, and this is an apt description of this dessert, being light and frothy, or creamy and thick. This is the day dedicated to this most delicious of desserts. This is the day to completely immerse yourself in this dedication to culinary debauchery.This Chocolate Mousse day, let your creativity shine! @globe⠀ #chocolatemousseday #wellnesswednesday #delicious #chocolate #darkchocolate #chocolatelove #mousse #day #wellbeing #chocolatelover #chocolatelovers #cake #cakelovers #moussecake #moussecakelove

A post shared by BalanceSeek (@balance.seek) on

Základní recept na chocolate mousse

Ingredience:

  • 310 g kvalitní čokolády (čím větší podíl kakaa bude mít, tím lépe)
  • 50 g másla 
  • 45 g cukru
  • 6 větších vajec
  • špetka soli

Postup:

Základem úspěchu při přípravě čokoládové pěny, je kromě volby kvalitní čokolády i dodržení technologického postupu.

Prvním krokem je rozpuštění čokolády a másla ve vodní lázni. Čekejte tak dlouho, dokud nebude vše dokonale rozpuštěné a povrch sametově hladký.

Během této doby vyšlehejte bílky s trochou soli, do hladkého lesklého sněhu. Žloutky utřete s cukrem. Za stálého míchání přidávejte do čokoládové směsi nejprve žloutkovou směs a nakonec opatrně vmíchejte sníh.

Směs rozdělte do misek a uložte do lednice, asi na šest hodin. Poté je dezert připravený k podávání.

Jak bylo řečeno, variant tohoto receptu je nepřeberné množství. Oblíbenou přísadou bývá například vanilka nebo rum. Pěnu lze finálně dozdobit třeba čerstvým ovocem, nastrouhanou čokoládou, ořechy, čerstvými bylinkami nebo šlehačkou.

Foto: Depositphotos.com, Instagram