V Bulharsku jsem byla s babičkou jako dítě a pak po letech znovu, před rokem. A v obou případech jsem si oblíbila, kromě úžasných salátů a grilovaných ryb, chutnou musaku.
Musaka se může tvořit hned v několika obměnách, může být masová, vegetariánská nebo  „co dům dal“. My vám ale přinášíme tradiční recept, který jsem získala přímo v téhle krásné zemi plné sluníčka. Jak s ním naložíte, je jen na vás.

Ingredience:

  • mleté maso – nejlépe mix
  • lilek
  • cibule
  • rajčata
  • vejce
  • špetku soli a pepře
  • mouka
  • olivový olej

na přelití:

  • sůl
  • vejce
  • zakysaná smetana
  • lžíce mouky

Nejprve nakrájejte na tenčí plátky omyté lilky a nechte je půl hodinky odpočinout. Mezitím na pánvičce rozpalte olivový olej, přidejte najemno nasekanou cibulku a osolené a opepřené mleté maso. Restujte, a když je maso hotové, přidejte nasekaná rajčata – lépe nadrobno – a nechte dusit pod pokličkou. Když je hotovo, nechte zchladnout.

Připravte si těstíčko z vajec a mouky a obalte v něm lilky, ty pak osmažte dozlatova. Pekáč vymažte olivovým olejem a pak do něj opatrně nakládejte vrstvu lilků, na ně vrstvu masa a tak, dokud nespotřebujete připravené suroviny – vrchní vrstvou by ale mely být lilky. Když je hotovo, rozšlehejte ještě „suroviny na přeliv“ a obsah pekáče zalijte. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 stupňů, asi 45 minut.

Foto: profimedia

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.