Matcha zažívá svůj boom konečně taky v Čechách. Právě pro ty z vás, kteří si svoje chuťové prožitky tu a tam rádi zpestříte něčím exotickým a novým, jsme sestavili recept na skvělý vaječný likér, jehož nedílnou složkou je právě Matcha – zdravý zelený čaj plný antioxidantů.

Co je čaj matcha?

Matcha je druh zeleného čaje, který existuje již více než 800 let a který byl zpočátku využíván převážně buddhistickými mistry a samuraji. Teprve před nedávnem začala jeho obliba stoupat také v Evropě. Čaj této pozoruhodně zelené barvy má báječnou chuť, výjimečné aroma a navíc obsahuje katechiny a aminokyseliny, které mají blahodárný vliv na naše zdraví.

Bohatý na antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které dokáží kompenzovat účinky volných radikálů, jež mají na náš organismus negativní vliv. Působí tím mimo jiné preventivně proti vzniku celé řady onemocnění. K potravinám nejbohatším na antioxidanty patří například lesní plody jako borůvky, brusinky nebo jahody. „Zelený čaj matcha ale obsahuje zmíněných antioxidantů ještě mnohonásobně více,“ vysvětluje specialista na výživu RNDr. Pavel Suchánek výhody tradičního japonského práškového nápoje.

Pomáhá při hubnutí

Zelené listy pěstované pod černou plachtou obsahují jedinečnou a silnou skupinu antioxidantů, které jsou známé jako katechiny. „Studie potvrdily příznivé účinky katechinů na kardiovaskulární systém a zároveň přispívají k prevenci vzniku nádorů. Jejich další funkcí je zrychlování metabolismu, čímž mohou pomáhat v boji s obezitou,“ dodává Suchánek.

Matcha vaječný likér

Ingredience:

  • 500 ml neslazeného kondenzovaného mléka
  • ½ vanilkového lusku
  • 350 g krupicového cukru
  • 5 žloutků
  • 300 ml brandy
  • 4 g Matcha Tea

Svaříme kondenzované mléko, vanilku a cukr. Necháme částečně vychladnout a vyjmeme vanilkový lusk. Žloutky v míse postavíme nad vodní lázeň, za stálého míchání přilijeme mléčnou směs. Mícháme do zhoustnutí, necháme vychladnout. Přidáme brandy a matchu. Likér přecedíme přes jemné síto do lahve.

Foto: Depositphotos