Nevěra je dnes bohužel tak běžnou záležitostí, že ji podle statistik zažije skoro každý z nás. Jak tedy poznat, že se váš drahý zakoukal jinde?

Nechci samozřejmě nikoho odsuzovat, v životě se dostaneme do různých situací, a někdy se pár dokonce domluví na volnějším vztahu a nevěru si toleruje. Ale pokud tomu tak není, nikdo není nadšený, když se „sto let po filmu“ dozví, že mu byl partner nevěrný, případně že ho kvůli nevěře opouští. Pokud tedy máte nějaké podezření, často nejste daleko od pravdy… začněte sledovat tyto signály:

Změna šatníku

Pokud váš partner nepostoupil na kariérním žebříčku a nemusí víc začít dbát na outfit, je zvláštní, že najednou nakoupí nové košile. Staré trenky, které mu nikdy nebyly na obtíž, ba naopak – dokonce se jich odmítal zbavit, najednou hází do koše. A dokonce řeší nákup bot či kabátu, i když do krámu byste ho dřív nedostala ani heverem. Tak to je divné! Není důvod hned dělat závěry, příčin může být vždy více, ale je určitě dobré pozorovat situaci.

Zaheslovaný telefon

Moderní technologie – nevěrníkova zhouba, řekla bych. Jsme až tak závislí na našich chytrých miláčcích, že většina komunikace mezi případným nevěrníkem a milenkou se odehrává přes SMS, případně přes sociální sítě nebo třeba Viber. Chytrý nevěrník maže všechny historie, ale přesto se bojí, že by manželka nebo přítelkyně mohla do mobilu nakouknout, obzvlášť, když to doteď nebyl problém. Takže pokud najednou zahesloval mobil a změnil heslo na laptopu… zbystřete!

Hledá na vás chyby

Dříve sotva zaznamenal, že na něj mluvíte a všechny vaše návrhy na trávení víkendu a dovolené s povděkem přijímal – hlavně, že nemusí nic vymýšlet sám. Najednou je ale cokoli řeknete špatně, na všem hledá chyby a vady, a jakoby měl stále našlápnuto k nějaké hádce. Začínáte si připadat jako v pasti. Nevíte, co se děje, ale on na jakékoli snahy a probrání tématu reaguje podrážděně a zhnuseně. Nejhorší je začít všechnu vinu brát na sebe. Kdepak, za tím něco bude… a klidně to může být i milenka. Váš drahý se totiž topí ve výčitkách svědomí, a než aby vzal vinu na sebe, tak raději hází vše na vás.

Dárečky a pozornosti

Chytřejší muži se snaží místo hádek a výčitek o pravý opak. Tedy chovají se k partnerce lépe, než kdy předtím, začnou jí nosit květiny, někdy i dárečky a také jí tu sem vyvedou do společnosti, třeba do kina i na večeři a často zapojí i lichocení a další věci, které ženy milují. Pokud jste s partnerem měla „promluvu“, kde jste se mu snažila vysvětlit, že váš vztah jaksi upadá, a že by bylo dobré ho oživit, více na něm pracovat…  a on reaguje takto, je to skvělé a v pořádku  a rozhodně není na místě ho z něčeho podezírat. Ovšem pokud se u vás nezměnilo nic a partner najednou změní, o mnoho procent, své chování, někde by mohl být zakopán pes, jak se říká…

Dovolená ukáže

Pokud máte podezření (a třeba docela silné), ale žádný z předchozích „příznaků“ se ve vašem vztahu neprojevil, zkuste počkat na rodinnou dovolenou. Manžel je vytržen z běžného rytmu svého života, kdesi na dovolené, kde si nemůže dopřát případná dostaveníčka. Prvních pár dní ho nechte být a jen sledujte. Muži se pak často uchlácholí a začnou být neopatrní. Milenka, která čeká doma a je napružená, že je bez svého „partnera“, bude jistě vyžadovat, aby jí psal a dával vědět, jak se má. Bude chtít více komunikace, než je běžné v čase, kdy se mohou vidět…. Jak to pak vypadá v praxi? Muž odchází s telefonem na záchod, poctivě vymazává vše, co v něm je – včetně historie hovorů, snaží se co nejčastěji „trhnout“ od zbytku rodiny a chce být sám, aby mohl komunikovat…

A co s tím?

Pokud už delší dobu podezření na nevěru u svého partnera máte, a výše zmíněné body ji potvrzují, doporučuji nejprve zkrotit vztek a zklamání. Vyrazte si s kamarádkou na večeři a třeba víno, vyplačte se ji na rameni, vypovídejte se a trochu zklidněte. Vyspěte se na to a pak za ním přijďte a všechno mu řekněte. Buďte připravená na hádku, výčitky i obvinění, že jste blázen… Pokud je ale váš předpoklad správný, a budete celou dobu zachovávat ledový klid a stát si na svém, muž znejistí a dříve či později vyjde s pravdou ven. Pokud situaci ustojíte, budete vy ten, kdo si diktuje podmínky… Pak už bude jen na vás, jestli s takovým mužem zůstat nebo odejít.

Foto: Profimedia

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.