Psi stárnou o hodně rychleji než lidé. Abychom získali porovnání s etapou lidského života, násobí se obvykle psí věk sedmi. Tak jednoduché to ale není.

Psi různých velikostí stárnou jiným tempem. Obecně platí, že velká plemena stárnou rychleji než psi malých velikostí. Vaše německá doga může být již v pěti letech považována za seniora, zatímco jezevčík bude aktivní ještě ve dvojnásobném věku.

Dbejte na kvalitní krmivo

Prodloužit život vašeho pejska můžete různými způsoby. Kromě pravidelných kontrol u veterináře je důležité podávat svému čtyřnohému kamarádovi kvalitní krmivo a zajistit mu dostatek pohybu. Podle zdravotního stavu můžete přidat i výživové doplňky včetně vitaminů, u starších psů to bude navíc kloubní výživa.

A neměli byste své psí seniory přetěžovat. Ani jim se totiž s věkem nevyhýbá artróza a jiné problémy pohybového ústrojí. Pejsci už nejsou tak aktivní jako dřív a začnou mít sklony k obezitě. V tomto stavu byste jim měli zajistit dostatek odpočinku a váhu korigovat spíše způsobem stravování.

Nutričně bohatá strava je základ

Kvalitní výrobci krmiv pro psy by měli nabízet i speciální granule pro seniory. Ty mají upravené složení pro lehčí trávení, snižují riziko obezity, a tedy ještě větší zátěže na klouby. Společnost Mountfield nabízí superprémiové krmivo StarVita, která je hypoalergenní, obsahuje kloubní výživu, prebiotika a bylinky podporující imunitu. Nutričně vyvážená strava je základem v péči o vašeho čtyřnohého společníka.

Nezapomeňte na doplňky

Starší pejsci jsou také více náchylní na extrémní výkyvy v počasí. V zimě nezapomeňte na obleček, abyste zabránili prochladnutí, a doma mějte připravený měkký pelíšek a v případě mokré srsti i deku. Vašemu mazlíčkovi se pravděpodobně také zhorší sluch a zrak, proto dbejte zvýšené opatrnosti při pravidelných procházkách. Psa může snadněji něco vylekat, buďte mu oporou a nevystavujte ho rizikům, která hrozí například chůzí bez vodítka v blízkosti rušné silnice. Nejdůležitější je ale vaše láska, kterou mu dáte najevo, že se na vás může spolehnout, i když už je starým unavený a nemocný.

Autor: Petra Holíková

Foto: Mountfield

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.