Druhá část našeho čakrového seriálu se zaměřuje na svádhištánu, tedy druhou čakru, která se týká vztahů, ale také závislostí nebo radosti ze života.

Je centrem sleziny a pupku a její název se dá přeložit jako “nejsladší domov”. Možná proto, že úzce souvisí s našimi vztahy, sexualitou, schopností rozmnožování. Tématem druhé čakry jsou ale také závislosti, znovu to můžou být vztahové závislosti, přehnaná fixace na partnera, neschopnost odejít ze vztahu, ale může se jednat i o závislost na jídle, kávě, nikotinu nebo alkoholu, se kterou nejsme schopní pohnout. To vše jsou ale, tak trochu, katastrofické scénáře, když není druhá čakra vyrovnaná. Pokud je v harmonii, vytváříme hezké vztahy a náš život je plný nadšení a radosti.

Zdravotní rizika

Druhá čakra, u níž dominuje oranžová barva, je propojená s nadledvinkami a hormonálním systémem. V místě této čakry tedy v podbřišku se také hromadí stres nebo emoce strachu či vzteku. Když jste tedy vystavováni dlouhodobému stresu, je možné, že se to odrazí právě v těchto místech a problémy přerostou do hormonální nerovnováhy, nebo do problémů v sexuální oblasti. Tady se může jednat o choroby pohlavních orgánů, ale také močových cest, které se v téhle části těla nacházejí.

Jak vyrovnat druhou čakru

Jedním z těch nejjednodušších způsobů, jak se svádhištánou pracovat je popustit uzdu tvořivosti. Možná se to nezdá, ale dopřát si radost z malování, omalovávání nebo tvorby koláží, je skvělý lék na vztahové i jiné problémy. Naučit se mít radost ze života je totiž pro každého z nás zásadní, jen to málokdo umí… Pro harmonizaci druhé čakry je, podle odborníků na tuto tématiku, dobrý také tanec nebo zpěv, nejlépe manter, a výborná je také jóga, třeba kundaliní jóga, jógová terapie nebo hormonální jóga, která s tématy druhé čakry přímo souvisí.

Aktivujte čakru krystaly nebo vůněmi

Jak jsme si říkali minule, k vyrovnání energie v jednotlivých čakrách je možné využít podpůrné prostředky, jako třeba krystaly, vůně nebo léčivé nástroje. Většinou platí, že krystaly, které odpovídají hlavní barvě příslušné čakry je možné využít i při jejím “léčení”. Mezi oblíbené oranžové minerály patří třeba karneol, o kterém se říká, že je vhodný především pro ženy – každá ženy by měla mít karneol, který s ní jde životem… Keltové ho používali jako ochranný kámen a také ho dávali ke svým mrtvým, měl je v bezpečí převézt na druhý břeh. Oblíbený je ale i ohnivý opal nebo sluneční kámen, který má, navzdory jménu, spíše oranžovou barvu. Aromaterapie doporučuje na zklidnění svádhištány esenciální olej ze santalového dřeva nebo exotický ylang-ylang. Na ošetření obličeje a těla udělá dobře růžový olej. Pokud se chcete pustit do cvičení jógy u vás doma, začněte se stabilizačními pozicemi, které dodají stabilitu i čakře číslo dvě…

Foto: Profimedia

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.