Taky patříte mezi ženy, které se o sebe dokáží postarat samy? Vydělat si tolik, aby se vám dobře žilo i v single domácnosti? Nemuset se s nikým dohadovat, jestli koupíte to či ono, ale ani za nikoho jiného utrácet! Single život svobodné ženy s sebou nese spousty výhod a hlavně pohodlí. Jenže, co když přijde nečekaná změna?

Ovšem platí to jen v době, kdy nemáte žádné problémy. Ani finanční, ani zdravotní a ani například s bydlením. Single žijící lidé totiž na sobě nesou velkou tíhu odpovědnosti. V čem odpovědnost spočívá, když se staráte jen samy o sebe?

V tom, že to vždycky musíte zvládnout. I v době, kdy budete nemocné, kdy se vám stane úraz, anebo když vyvstane nutnost koupit něco nákladnějšího. Kdo jiný než single žijící lidé musí tak intenzivně myslet na zadní vrátka?

Půjčky jsou krátkodobým řešením

Občas se to prostě stane. Peníze před výplatou chybí, ale musíte ještě doplatit nějaké účty. V takovém případě je půjčka bez registru nebo půjčka přes SMS snadným a pohodlným řešením. Není tu nutné dokládat vaši finanční situaci, protože půjčky jsou malé a snadno splatitelné.

Jenže nesmíte usnout na vavřínech a spoléhat se na půjčky pravidelně. Jsou přece jen dalším nákladem, i když to tak na první pohled nevypadá. Málokdy se podaří natrefit na akci, kdy je půjčka zcela zdarma. Když si však budete hlídat online srovnávače půjček, výhodné nabídky vám neuniknou. Jenže, akce na půjčky se nemusejí časově shodovat s vaší potřebou si půjčit.

Jak se zajistit dlouhodobě?

Situace není nijak neřešitelná. Stačí jen trochu popřemýšlet a zařídit se malinko jinak. Když se vám někdy podaří mít volný večer, sedněte si nad své finance. Stáhněte si v internetovém bankovnictví historii vašich finančních pohybů za posledního půl roku a pořádně si je prohlédněte. Utrácíte tak, abyste nejen nebyla každý měsíc v mínusu, ale abyste měla vždy i trochu ušetřeno?

A ruku na srdce, máte životní pojistku? Třeba i s prvky úrazového pojištění? Ano, jsou to měsíční náklady navíc. Ale pokud se něco stane, budete za pojistku vděčná. Jen si dejte pozor na její parametry!

Ne, není to legrace. Největšími položkami ve výdajích svobodné ženy bývají právě náklady na mobilní i internetové připojení, dále na všelijaké kosmetické přípravky a služby. No a na také na nové oblečení, které si single ženy kupují mnohem častěji než ostatní.

Dalšími velkými položkami jsou zábava a polotovary. Zábava s přáteli v kavárně či vinárně, kam single ženy chodívají někdy téměř denně. A protože není nutné vařit partnerovi či dětem, singles se často odbydou drahým polotovarem nebo hotovým jídlem z polystyrenové misky. Čas strávený vařením považují za zbytečnost, přestože by výsledné jídlo bylo alespoň o polovinu levnější.

Všechny výše zmíněné náklady jdou přitom docela snadno snížit. Jen to chce trochu přemýšlet, plánovat a zjišťovat si informace.

Na čem ještě se dá pohodlně ušetřit?

Třeba na energiích, kdy uzavřete výhodnější smlouvu. Dále na pitné vodě, když nebudete zbytečně kupovat vodu balenou. Trochu komplikovanějším šetřením je srovnávání ceny a kvality výrobků. Víte, že například pleťový krém prodávaný za 40 Kč byl rozbory v laboratoři ohodnocen jako kvalitnější než krém za 130 Kč? A takových výsledků najdete více.

Co třeba srovnávače cen, slevové kupony anebo cashbackové projekty? Ve všech třech případech jde o pohodlnou cestu k lepšímu stavu vašeho konta!

Foto: Profimedia.cz

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.