Pomáhat by měl každý, třeba jen symbolicky v rámci svých možností. Jsou totiž skupiny lidí, kteří se bez pomoci prostě neobejdou. Mezi ty, které bychom měli chránit nejvíc, patří určitě děti. Proto mě opravdu zaujal charitativní projekt Patron dětí.

Patron dětí je projekt, který si dal za cíl pomáhat zdravotně a sociálně znevýhodněným dětem a jejich rodinám z celé České republiky. Na začátku stojí příběh, příběh dítěte, které se bez pomoci ostatních neobejde. O jeho situaci organizaci zpraví zákonný zástupce, nebo třeba učitel či sociální pracovník. Aby dítě pomoc získalo, musí jeho příběh spadat do jedné ze čtyř  kategorií toho co je třeba za něj uhradit: sportovní a vzdělávací pomůcky, zájmové a vzdělávací aktivity, zdravotní pomoc nebo pomoc rodině s dětmi v nouzi. Pomoci může každý, třeba “jen” tím, že příběh nějakého dítěte ve svém okolí přihlásí na stránkách charitativní organizace Patron dětí – www.patrondeti.cz

Skutečný příběh jedné rodiny

I kdybych ale o celém projektu psala sebevíce nebude to mít takovou sílu, jako když vám představím jeden skutečný příběh… Paní Iveta je maminka sedmi dětí, dvě dospělé dcery už s rodinou nebydlí. Iveta pracuje jako uklizečka a rodinu živí z jednoho malého platu. Její dceři Nellince je 12 let, je to malý snílek, má ráda ruční práce a svůj malý dětský svět. Maminka jí nemůže zaplatit ani školní pomůcky, a tak se holčička ve třídě necítila dobře. To se změnilo, když Patron dětí vybral 1123 korun a holčička získala vše, co pro školu potřebovala. Nejmladší z Ivetiných dětí je pětiletý Dominik. Podnikavý, šikovný klučina, který se ve své školce cítí jako ryba ve vodě. S dětmi je kamarád a moc rád se účastní také školkových výletů a akcí, které každý rok vycházejí na 1400 Kč, ty ale Dominikova rodina nemá. Patronovi dětí se podařilo vybrat 1400 korun, Dominik si užívá výlety s kamarády a je nadšený…

“Patron dětí vybral od začátku září 2017 přes million korun a podpořil přes sedmdesát dětí a jejich rodin”, říká k tomu Svatava Poulson, ředitelka Patrona dětí. “Těšíme se na to, že podpoříme další rodiny, které nemohou svým dětem dopřát všechno, co potřebují. Jsme rádi, že se lidé, kteří u nás žádají o podporu, zbavili ostychu a napsali nám. Pro nás jsou hrdinové rodiče, kteří se nebojí požádat o pomoc pro své dítě. S Patronem dětí na to nejste sami.”

Každá rodina má svůj příběh, některé jsou šťasné, jiné bohužel ne. Odsoudit někoho, je jednoduché, obzlášť, když je náš osud štastnější. Musím říct, že mě dojalo, kolik lidí se rozhodlo v projektu Patron dětí pomoci. Jak vidíte na příběhu jedné rodiny, někdy stačí jen pár set korun a děti jsou šťastné, cítí se mezi spolužáky lépe…  Pomůžete i vy?

Foto: Patron dětí/shutterstock

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.