Protože Halinu Pawlowskou sleduji už léta, byla jsem ráda, že si se mnou ona, i její dcera Natálie popovídaly. Řeč byla o módě, ale také o módním vkusu Čechů nebo názoru obou dam na kritiku jejich módní značky HalinaNatalie.

Halino, vy jste nejúspěšnější českou spisovatelkou, sklidila jste mnoho vydavatelských cen, pracovala jste pro televizi, teď spolupracujete s vydavatelství Albatros a určitě je toho mnohem víc. Proč jste se rozhodla začít “fušovat” do módy zlákala vás k tomu dcera?

H: Vlastně ne. Už asi od dvanácti jsme s mou kamarádkou, z které je dnes dost úspěšná americká malířka, kreslily krasavice v námi navržených modelech. Pak jsem si , asi ve čtrnácti, navrhla kalhotový kostým a šaty a maminka mi je ušila. A pak, mnohem později , jsem si říkala, že tak boubelatá nejsem přece jenom já, a že za těch pár desítek let v showbyznysu jsem pochopila některé zásady, které by měly macaté ženy při svém oblékání zohledňovat. Má dcera podnikala s módou už dřív. Měla butik s modely současných, mladých návrhářů. Takže bylo logické, že jsme společně založily vlastní módní značku.

A vy Natálie, podnikala jste v módní branži ještě před vznikem vaší značky HalinaNatalie?

N: Měla jsem několik let butik v centru Prahy, do kterého mi oblečení dodávali začínající i známí čeští návrháři a studenti oděvních průmyslovek. Teď je podobných obchodů v Praze hrozně moc, ale já měla jeden z prvních.

Vaše oblečení začíná na XS a končí na XL, je z italských materiálů, proč zrovna italských?

H: Látka je sice z Itálie, ale objevily jsme ji v jednom butiku v Paříži. Už od devadesátých let jsem v něm občas nakupovala šaty, jejichž materiál mne fascinoval, jak je lehounký, praktický, jak v létě chladí, v zimě hřeje. jak se šaty dají přeprat a pak jen pověsit na ramínko a za chvilku jsou suché.  A jak  je ta látka úžasně příjemná a pohodlná. Dcera vysloveně vyčenichala, kde se látka vyrábí a pak hledala, kdo tyto italské materiály distribuuje. A zjistila, že jedním z hlavním distributorů tohoto úžasného italského materiálu nejen pro Evropu, ale i USA a Asii je jedna dáma, která bydlí asi dvacet minut od našeho domu. A tak to začalo.

N: Předtím jsme vyzkoušely i jiné látky, ale nikdy to nebylo ono. Tak jsem musela podniknout špionážní výpravu do Paříže a tam jsem v hotelu zjistila, že jsme s distributorem v podstatě sousedé.

Je oblečení HalinaNatalie teď základem vašeho šatníku?

H: Samozřejmě. Naše šaty nosím přes den, večer v nich vystupuji v divadle, nosím je jak v zimě, tak i v létě na pláž. Jsou naprosto ideální , když cestujete. Šaty se nemačkají, jsou vzdušné a když cestujete dlouho, můžete si je kdekoliv přeprat a za chvíli je zase obléknout.

N: A také jsou lehké. Já nesnáším těžké věci, bolí mě z nich záda. A když jedu se synem na týden na chatu, nebo na dovolenou, mám tolik jeho věcí, že na moje už nezbývá místo. Takže si vezmu pytlíček s legínama, šaty, bolerko a mám hned tři outfity. A také nemusím řešit, co se k čemu hodí a na jakou příležitost, protože naše šaty se hodí ke všem příležitostem. Jsou elegantní, pohodlné a funkční.

Jak se vyrovnáváte s kritikou vašeho oblečení, která zazněla od některých českých “módních guru”?

H: A víte, že já jsem četla jen pozitivní kritiky? Ale na tom nezáleží. Jde o to, že ti módní guru, které znám, nikdy neměli ani prsa ani zadek. Pak těžko mohou vědět, co je pro vyvinutou ženu ideální. Někdy si myslím, že ty neforemné, starobní hadry v nadměrných velikostech navrhují ti asexuální hubeňouři schválně. Jako by nám  snad ta naše  (nenáviděná) kila záviděli.

N: Četla jsem jen jednu kritiku, od Fratišky Čížkové, která nebyla až tak strašná. Paní Čížková se v ní obává, že se v našich šatech budou ženy potit, což je obava celkem zbytečná, protože materiál, který používáme je naopak hodně prodyšný a ideální na léto.

Sortiment oblečení, které prodáváte, je zatím dost malý, chcete ho rozšiřovat? Co třeba o doplňky?

H: Máme velké plány. Chceme, aby každý náš kousek měl i svůj vlastní, originální doplněk.  Kolekci jsme rozšířili o dalších několik střihů, o bolerka, dlouhá trika  a leginy. Když vše půjde dobře, budeme nabízet i sáčka, kabáty, kalhoty a tašky.

N: Všechny střihy si děláme samy, proto máme zatím malý sortiment, ale kdo sleduje naše webovky, ten ví, že nové věci pomalu přibývají.

Halino, vás si pamatuji v Banánových rybičkách, často jste měla krásné klobouky, které vám opravdu slušely, co rozšířit vaši značku právě o ně?

H: Být modistkou není jen tak…a pak taky… klobouků mám sice hodně,ale nikdy jsem v nich sama nešla na ulici. Vím, že to dokáže jen málokterá žena. Myslím si, že dobrým kompromisem pro nás i naše klientky bude, když budeme navrhovat elegantně roztomilé čapky.

České ženy jsou často, za své módní kreace, kritizovány, jak se na oblékání Čechů díváte vy?

H: Většina žen, která jde po ulici, vypadá jako by se chystala na výlet do přírody. To je, myslím, chyba. A pak ten absurdní diktát bulváru. Občas se stane, že někdo z celebrit má na sobě oblečení populárního mladého amerického návrháře, nebo úžasnou francouzskou značku, ale protože u nás není nikde v žádném řetězci jejich model v nabídce, tak ho guruové zkritizují, že to není ono.  Ale české  ženy jsou nápadité a šikovné a moc hezké, takže působí krásně, i když jsou v bagančatech a péřovce.

N: Já například péřovku nikdy neměla, nosím kabát, i když v něm mrznu. Nedávno jsem ale byla se synem na Majálesu, kde jsem dvě hodiny stála na místě a trpěla u ochotnického, hrozně dlouhého představení. Když  jsem pak přijela domů, objednala jsem jsi tu nejtlustší péřovku co jsem na webu našla a taky sněhule.

Jak vás móda v průběhu života ovlivnila?

H: Od svých deseti let hledám šaty, v kterých budu štíhlá a krásná. S věkem se stávám kritičtější. Potřebuji, proto, teď model, který by mi ubral nejen kila, ale i roky. A myslím si, že platí: Ať jsi prťous nebo Golem, zachrání tě super model!

N: Módou se nenechávám příliš ovlivňovat, a to i proto, že mi hodně módních trendů nesluší. Mám svůj styl, který mám ráda a myslím, že mi sedne.

www.halinanatalie.cz

Foto: archiv

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.