Toužíte po lásce, zdraví nebo třeba po tom, aby se vám v životě dělo něco zajímavého? Oslavte zimní slunovrat ženským rituálem!

Jsou jen čtyři dny v roce, kdy jsou energie tak silné – a to v době jarní a podzimní rovnodennosti a zimního i letního slunovratu. Zimní slunovrat nás čeká brzy, 21.12. v 17:28. V den zimního slunovratu je síla slunce nejmenší a říká se, že se stírají rozdíly mezi zemí a podsvětím. Do doby, než se při dalším ranním svítání znovu “zrodí” slunce, je dobré provádět malé rituálky, které nám mohou pomoci najít lásku, nebo přivolat blahobyt. Ano, mluvíme o tradicích našich předků, ale nemyslíte, že by na nich něco mohlo být?

Zimní slunovrat a staří Slované

Zimní slunovrat byl významný den snad ve všech známých starých kulturách. Naši předkové, Slované, slavili slunovrat místo Vánoc, které ho pak nahradily za křesťanské éry. Tvrdilo se, že v tento den mají duše mrtvých možnost se pohybovat po světě a tak se dělaly nejrůznější rituály na uctění předků. Zároveň se věřilo, že se po světě potulují i zlí duchové, kteří se zaháněli ohněm a česnekem. Tento den spadal pod vládu slovanského boha Velese, který měl na starosti podsvětí, ale také čáry, kouzla, magii a věštění – proto je slunovrat pro kouzlení jako stvořený.

Jak čarovat při slunovratu

Zimní slunovrat by měl sloužit především uvolnění mysli,proto je dobré začít malou meditací. Stačí si lehnout (třeba na postel) pustit relaxační hudbu, zapálit svíčku a možná ještě zapálit aromalampu s vůní, která navodí atmosféru – kadidlo, myrha, skořice, vanilka, pomeranč… Po takovémto krátkém zamyšlení si sedněte na zem (třeba na polštář) a okolo sebe vytvořte kruh ze svíček – nemusí být, ale dodá hezkou atmosféru. Pak si vezměte papír a tužku a sepište si, co vám tento rok přinesl – to dobré i špatné. Když máte hotovo, všechno nahlas přečtěte a poděkujte za dobré i špatné. Nakonec papír spalte. Když máte hotovo, vezměte si čistý list papíru, sepište vše, co chcete, aby vám přinesl následující rok. Dobře svá přání promyslete a do detailu rozepište. Papír si schovejte, můžete ho také příležitostně uschovat někde v přírodě nebo poslat po vodě. Na závěr rituálu poproste, aby se vaše přání vyplnila a poděkujte. Poté pomalu uhaste svíčky, ještě ale na chvíli v tichu poseďte, nakonec se párkrát zhluboka nadechněte a vydechněte…

Foto: Profimedia.cz

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.